Oglasi

Presuda Kalmeti i saradnicima za korupciju u četvrtak

Bivši ministar i zadarski gradonačelnik tereti se, zajedno sa saradnicima, za korupciju, a suđenje traje dvije godine.
Kalmetina odbrana tokom cijelog postupka ističe da optužbe nisu dokazaneArhiva

Nakon dvije godine suđenja u četvrtak će biti objavljena nepravosnažna presuda bivšem ministru iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i zadarskom gradonačelniku Božidaru Kalmeti i njegovim saradnicima za korupciju, najavljuje agencija Hina.

Sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Gordana Mihela Grahovac presudu će objaviti u 13 sati, dodaje se.

Kalmetina odbrana tokom cijelog postupka, kao i u završnom govoru, ističe da optužbe nisu dokazane, dok tužioci smatraju dokazanim da je Kalmeta izgradio kriminalnu piramidu i da je u resoru za izgradnju saobraćajne infrastrukture imao izuzetnu moć i utjecaj nad građevinskim firmama koje su zbog svog poslovnog opstanka morale izvršavati njegove naloge.

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) u optužnici, potvrđenoj 2016, tvrdi da je Kalmeta povezao ljude iz svog ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) te da je sa saradnicima podijelio više od 15 miliona kuna (2,3 miliona eura) i 850.000 eura iz firmi za održavanje i izgradnju cesta.

Osim toga, optužen je i da je narudžbom promotivnog filma Prometna renesansa Hrvatske oštetio ministarstvo kojem je bio na čelu za 600.000 kuna (81.300 eura).

Afera 'Remorker'

Kalmeta od početka odbacuje optužbe i tvrdi da je žrtva političkog progona. Prvu optužnicu, isticao je tada, glavni državni tužilac Dinko Cvitan protiv njega je podigao "po nalogu Zorana Milanovića" a drugu "kako bi se dodvorio Mostu", koji je s HDZ-om tada bio u vladajućoj koaliciji.

Uz Kalmetu su optužnicom obuhvaćeni i njegovi najbliži saradnici iz Ministarstva – bivši državni sekretar te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković te državni sekretar Milivoj Mikulić, koji je također bio u upravi HAC-a.

U optužnici se spominju i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, čelnici građevinskih firmi Damir Kezel, Miroslav Bunić i Petar Pečin, te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić.

Nekadašnji finansijski direktor HAC-a Josip Sapunar još je u istrazi prokazao Livakovića i Mikulića kao osobe kojima je nosio novac koji su HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke firme Remorker u vlasništvu Igora Premilovca, koji je, poput Sapunara, nakon priznanja USKOK-ovih optužbi sporazumno osuđen na povrat novca i rad za opće dobro. Nagodbu s tužilaštvom, nakon priznanja optužbi, postigao je i bivši direktor u Viaduktu Ivan Berket.

Drugi krak afere "Remorker" proširio se na Hrvatsku gospodarsku komoru i njenog dugogodišnjeg čelnika Nadana Vidoševića.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.