Prestižna nagrada za Al Jazeerinih ‘100 lica Rohingya’

Showkat je u vrijeme egzodusa Rohingya otputovao na lice mjesta i fotografijama dokumentirao veliku humanitarnu krizu (Al Jazeera)

Producent i fotoreporter Showkat Shafi sa Al Jazeere English Online dobitnik je prestižnog priznanja za fotografiju, na Drum Online Media Awards u Londonu.

Nagrada u kategoriji „Najbolje iskorištena fotografija“, pripala je Showkatu i njegovom djelu 100 lica Rohingya, moćnom uratku s naglaskom na portrete 100 izbjeglica Rohingya, starosti od tri do 95 godina, koje je, zajedno sa oko 730.000 ostalih sunarodnjaka, mijanmarska vojska prisilila na bijeg u susjedni Bangladeš.

Dok je egzodus trajao, a u Bangladešu nicale desetine hiljada improvizovanih kampova za izbjeglice, Showkat je otputovao na lice mjesta kako bi dokumentovao veliku humanitarnu krizu.

Šest mjeseci poslije se vratio i razgovarao sa preživjelima u pokušaju da njihovoj priči podari lice.

“Kao fotograf, želio sam otići dalje od brojki na koje su ti ljudi osuđeni. Namjera mi je bila da ih moje fotografije ponovo načine ljudima, tako što ću pokazati njihovu bol, ali i njihove nade i snove”, rekao je Showkat tokom ceremonije u Londonu.

Moćna alternativa tradicionalnom novinarstvu

U snažnoj konkurenciji  ostalih medijskih kuća i skupih projekata s angažmanom velikog broja ljudi, sudije Druma su 100 lica Rohingya proglasile primjerom “fantastičnog fotoizvještavanja, prelijepog izvršenja i odlične integracije fotografija”.

Ove godine, Al Jazeera Media imala je jedanaest nominacija, u konkurenciji s CNN-om, Channel Fourom, BBC-jem i ostalima.

Prvi put, među nominacijama se našla i Al Jazeera Arabic Online, u kategoriji komentara i bloga.

Carlos van Meek, direktor Digitalnih inovacija i programiranja Al Jazeere, rekao je da je ponosan na učinak tima, te da osvajanje nagrade smatra dokazom da digitalni prostor može ponuditi moćnu alternativu tradicionalnom novinarstvu i izvještavanju s terena.

“Ovi portreti otkrivaju užasnu situaciju s kojom se suočavaju raseljene i progonjene manjine. Showkatova pobjeda je pobjeda svih nas”, rekao je van Meek.

Izvor: Al Jazeera