Prestanite pametovati Palestincima i počnite ih slušati

Američki državni tajnik Pompeo govori o stavu administracije Trumpa prema izraelskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali 18. novembra (Reuters)

Početkom ove sedmice je američki državni sekretar Mike Pompeo objavio promjenu višedecenijske politike Sjedinjenih Američkih Država prema izraelskim nelegalnim naseljima na Zapadnoj obali, kazavši kako „uspostavljanje izraelskih civilnih naselja nije, kao takvo, protivno međunarodnom zakonu“.

Samo nekoliko sati nakon njegove izjave, visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini je objavila saopćenje u kome se ističe kako stav EU prema nezakonitosti izraelskih naselja na teritorijama od 1967. ostaje „jasan i nepromijenjen“ istakavši kako su „sve naseljeničke aktivnosti nezakonite prema međunarodnom pravu“.

Glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa izjavio je kako je ova odluka „u potpunoj kontradikciji sa međunarodnim pravom“, a palestinski šef pregovaračkog tima Saeb Erekat nazvao ju je „prijetnjom globalnoj stabilnosti, sigurnosti i miru“.

Na sličan način su brojne organizacije koje se bore za ljudska prava, među kojima su Human Rights Watch i BT'selem, osudile potez SAD-a.

Nije samo Netanyahu

Mnogi komentatori opisuju ovo dešavanje kao još jedan „poklon“ premijeru Izraela Benjaminu Netanyahuu od Trumpove administracije. Trump je 2017. priznao Jerusalem kao prijestolnicu Izraela i objavio kako će tamo preseliti američku ambasadu. Godinu dana kasnije, on je objavio kako SAD prekida donacije UN-ovoj organizaciji za pomoć palestinskim izbjeglicama UNRWA.

U martu ove godine, netom pred prve izraelske izbore, Trump je priznao izraelsku anekciju okupirane Golanske visoravni iz 1981. godine.

Vrijeme davanja posljednjeg „poklona“ je savršeno za Netanyahua kojem, ne samo da prijeti mogućnost trećih parlamentarnih izbora u manje od godinu dana, već i ozbiljne optužbe za korupciju. Iako Washingtonovi pokloni, bez ikakve sumnje, služe jačanju njega i njegove stranke Likud, bila bi greška pomisliti kako će ovaj agresivni ekspanzionizam umrijeti sa njim ako on ne formira novu vladu.

Benny Gantz, lider opozicijske stranke Kahol Lavan, također je pozdravio američki potez, objavivši na Twitteru kako aplaudira „čvrstom stajalištu SAD-a sa Izraelom“. Ne trebamo zaboraviti kako je pred druge parlamentarne izbore u septembru, kada je Netanyahu objavio plan aneksije Jordanske doline, Gantz požurio da kaže kako je tu ideju premijer ukrao od njega.

Veto u Vijeću sigurnosti

Ovih dana Trumpva administracija i Netanyahu bez problema osiguravaju mnoge liberale sa stavom krivice za neuspjeh osiguravanja mira u Palestini. No, bila bi još jedna greška odgovornim nazvati samo predsjednika Trumpa.

U objavi na Twitteru, direktor Američkih kampanja za palestinska prava Youssef Munayyer objašnjava kako je „Obamina administracija utrla put za ovaj tren“ vetom na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se naselja proglašavaju nelegalnim 2011. godine i stalnim izbjegavanjem pravnog jezika kada se govori o ovom problemu.

Objašnjenje je bilo to da međunarodno pravo ne jača mir ili diplomatske napore.

Potom je američka ambasadorica u UN-u Susan Rice objavila njihov veto stavom kako „rezolucija ne bi pomogla postizanje cilja približavanja strana ka pregovorima i dogovoru. Dapače, to bi ojačalo pozicije obje strane“. Drugačije rečeno, oni su smatrali međunarodno pravo kao nešto što se bira o onoga što odgovara diplomatskim potrebama.

Iako je jasno svima kako su diplomatski temelji za stalno izraelsko širenje i kolonijalizam postavljeni davno, čini se kako je to sve ubrzano pod Trumpovom administracijom. Posljednja američka deklaracija im daje zeleno svjetlo za nasilno preuzimanje palestinske zemlje i raseljavanje palestinskog naroda.

Pitanje države Palestine

Promjena američke politike kao da je došla kao šok za međunarodnu zajednicu.

No, kao Palestinci mi ovo vidimo kako dolazi već dugo godina i upozoravali smo na to. Stalno je od nas zahtjevano da kada govorimo o našoj stvarnosti ne govorimo o propasti i tegobi. Traženo je od nas da govorimo sa pozitivnošću i nadom.

Tokom 70 godina i u svjetlu posljednjeg Trumpovog „poklona“ Izraelu, krajnje je vrijeme da međunarodna zajednica prestane sa pridikama prema nama o tome kako trebamo pričati vlastitu priču i da nas počne slušati.

Vrijeme je da svijet počne slušati Palestince koji su od prvog dana govorili kako je Država Izrael država aparthejda, posvećena držanju domorodačkih Palestinaca zatvorenim i pod opresijom.

Vrijeme je da se slušaju Palestinci koji decenijama govore kako Izrael nema namjeru da dozvoli formiranje države Palestine na Zapadnoj obali i u Gazi.

I vrijeme je da se slušaju Palestinci kada kažu kako najgore tek dolazi.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera