Preševska dolina moguća tema razgovora Vučića i Thacija

Zvanična Priština tvrdi da je tri puta pismeno tražila datum nastavka pregovora (EPA)

Zahtjev Albanaca iz Preševske doline da se priključe Kosovu bit će tema predstojećeg sastanka Aleksandra Vučića i Hashima Thacija idućeg mjeseca, tvrde u uredu predsjednika Kosova, prenosi Zeri.

Precizan datum sastanka predsjednika Srbije i Kosova u Thacijevom uredu nisu mogli potvrditi tom prištinskom listu, ali će vjerojatno biti održan početkom idućeg mjeseca.

No, čelnik Demokratske stranke Albanaca u Preševu Ragmi Mustafa tvrdi za kosovske medije da priključivanje Preševske doline Kosovu neće imati “domino efekt” na ostale države zapadnog Balkana.

Thaci nema Haradinajevu podršku

Po njegovim riječima, “Preševska dolina nikad neće odustati od svog zahtjeva da bude dio Kosova”.

Oglasio se i premijer Kosova Ramush Haradinaj, rekavši da Thaci ne uživa njegovu podršku za eventualno otvaranje razgovora o promjeni granica Kosova u posljednjoj fazi dijaloga s Beogradom.

“Ako Thaci iznese tu temu na stol, onda to radi bez moje podrške”, naveo je Haradinaj, prenosi Koha.

Istaknuo je kako se ne želi osjećati odgovornim ako dođe do promjena granica Kosova.

“Prva faza je davanje povjerenja predsjedniku da predstavlja zemlju u tom procesu, a druga faza je sadržaj. Predsjednik Thaci ima moje podršku za razgovore o uzajamnom priznanju sa Srbijom, ali nema moju podršku da razgovara o granicama”, rekao je Haradinaj novinarima.

Haradinaj traži obilježavanje granice

Dodao je kako “nije zainteresiran da se o toj temi uopće razgovara”.

Prethodno je potvrdio da je zatražio od “Komisije za nadgledanje državne granice da počne s radom na obilježavanju granice između Kosova i Srbije”.

“Nema kontroverznih situacija na kosovsko-srbijanskoj granici, jer granica postoji”, tvrdi Haradinaj.

Izvor: Agencije