Preševo: Osuda govora mržnje iz Beograda

Albanski odbornici iz općina na jugu Srbije u subotu su raspravljali o sigurnosnoj situaciji nakon zahtjeva Vlade Srbije za uklanjanje spomenika pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM), koje je Beograd oduvijek tretirao ilegalnom paravojnom formacijom na teritoriji Srbije.

Donijeli su deklaraciju u kojoj osuđuju prijetnje iz Beograda, a u samoj deklaraciji uklanjanje spomenika se ne spominje.

Kako je iz Preševa javio reporter Al Jazeere Stefan Goranović, “spomenik ostaje ovde ukoliko se o tome budu pitali ovdašnji politički lideri”.

Kako je kazao, deklaracija optužuje jezik mržnje iz Beograda, a Skupština albanskih odbornika iz Preševa, Bujanovca i Medveđe brani prava Albanaca da ističu svoje nacionalne simbole, ali i da podižu spomenike nacionalnim herojima.

Odbornici su također zatražili od Vlade Albanije da problem Preševske doline uključi u međunarodne institucije.

Tenzije ostaju

Politički lideri Albanaca su na konferenciji za novinare poručili Beogradu da će, ukoliko dođe do nasilnog uklanjanja spomenika, kako je to najavio premijer Srbije Ivica Dačić, prekinuti odnose sa zvaničnim Beogradom, odnosno podnijeti ostavke na svoje funkcije.

“Ne znamo da li ovo ide ka rešenju, ali tenzije i dalje ostaju”, rekao je Goranović.

Predsjednik Odbora za ljudska prava u Preševu Belgzim Kamberi, jedan od petorice autora deklaracije, ranije je kazao da su  organizatori rasprave uputili pozive najvišim funkcionerima vlada u Beogradu i Prištini, ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, kao i uredima Evropske unije i Misije OSCE-a.

Međutim, kako je kazao Goranović, raspravi su prisustvovali samo albanski odbornici.

Direktor Koordinacionog tijela za Bujanovac, Preševo i Medveđu Zoran Stanković rekao je da nije bio pozvan na sastanak.

Kako je pojasnio Goranović, nema potvrde informacije da su na raspravu pozvani predstavnici međunarodne zajednice, ali sjednica je održana na albanskom jeziku, te nije bio omogućen prijevod na druge jezike.

Spomenik poginulim pripadnicima OVPMB-a i Oslobodilačke vojske Kosova podignut je 16. novembra prošle godine.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u petak navečer da će Vlada Srbije ukloniti sporni spomenik u Preševu ukoliko ne bude postignut dogovor sa lokalnim vlastima, te dodao da je nezakonito postavljanje te spomen ploče provokacija za sve Srbe.

Izvor: Al Jazeera