Prepreke migrantima u Britaniji i Holandiji

Švedska najbolja zemlja u pogledu integracije migranata, a slijede je Portugal i Novi Zeland (EPA)

Velika Britanija i Holandija postale su manje gostoljubiva mjesta za migrante zbog utjecaja krajnje desnih stranaka i mjera štednje i nijedna više nije među prvih deset na indeksu integracije migranata.

Indeks koji upoređuje politike integracije u 38 zemalja objavljen je u veoma osjetljivom trenutku za Evropu jer se države članice ne mogu dogovoriti o raspodjeli desetaka hiljada migranata koji bježe pred ratom i siromaštvom u Africi i na Bliskom istoku.

Švedska je najbolja zemlja u pogledu integracije migranata, a slijede je Portugal i Novi Zeland po Indeksu razvijenosti politika integracije migranata 2015. Najveći pomak nabolje ostvarila je Danska, dok je Turska najgora.

Analitičari su promatrali barijere sa kojima se susreću legalni migranti u zapošljavanju, obrazovanju, zdravlju, političkoj participaciji, osiguranju stalnog prebivališta, dodjeli državljanstva, ujedinjenju porodice i borbi protiv diskriminacije.

Indeks obuhvata sve države članice EU-a, Australiju, Kanadu, Island, Japan, Novi Zeland, Norvešku, Južnu Koreju, Švicarsku, Tursku i SAD.

Hrvatska na 28. mjestu

Hrvatska je na tom popisu na 28. mjestu sa 44 boda od mogućih 100.

Indeks je prvi put objavljen 2004, drugi put 2007, a treći 2011. godine.

Projekat je predvodio Centar za međunarodne poslove iz Barcelone i Grupa za migracijsku politiku (MPG), a sufinansirao je Evropski fond za integraciju državljana trećih zemalja.

Izvor: Agencije