Prepravke dizelaša koštat će proizvođače 3.000 eura po vozilu

BMW, za razliku od Vokswagena i Daimlera, ne želi da podrži hardversku nadogradnju, kaže Scheuer (EPA)

Njemački ministar za saobraćaj Andreas Scheuer izjavio je da su automobilske kompanije spremne da potroše do 3.000 eura po automobilu za prepravke starijih dizel vozila sa prekomjernom emisijom štetnih plinova.

Scheuer je, poslije sastanka sa predstavnicima automobilske industrije, rekao da su Volkswagen, Daimler i BMW posvećeni tome da svojim klijentima osiguraju “nastavak mobilnosti sa njihovim vozilima”, ali da BMW, za razliku od druge dvije kompanije, ne želi da podrži hardversku nadogradnju, prenosi agencija AP.

Njemačka vlada već duže vrijeme vrši pritisak na automobilske kompanije da izvrše prepravke na starijim dizel vozilima, u nastojanju da smiri vozače koji su bijesni zbog sve brojnijih zabrana vožnje dizelaša u većini gradova.

Zabrana za dizele

Hamburg je u maju postao prvi njemački grad koji djelomično u dva sektora zabranjuje saobraćaj određenih automobila s dizel-motorima.

Tu odluku, pažljivo propraćenu u Njemačkoj, zemlji automobila, slijedili su drugi gradovi: Stuttgart, Frankfurt i Berlin.

Upravni sud u Kelnu je donio odluku o zabrani vožnje dizelskih vozila u centralnim dijelovima njemačkih gradova Kelna i Bonna od 1. aprila 2019. godine, javlja Anadolija.

Prema sudskoj odluci, stara dizelska vozila iz grupe Euro 4, od 1. aprila naredne godine neće moći ulaziti u centralne dijelove Kelna i Bonna.

Izvor: Agencije