Preporuke za ulazak u EU usaglašene, odluka u utorak

Popis nije pravno obavezujući jer nadležnost nad upravljanjem granica isključivo pripada država članicama (AP)

Glavni kriterij za ulazak državljana trećih zemalja na područje Europske unije bit će broj novozaraženih korona virusom na 100.000 stnovnika u tim zemljama, a koji mora u prethodnih 14 dana biti “blizu ili ispod prosjeka EU-a”, dogovorili su veleposlanici zemalja članica EU-a.

Hrvatsko predsjedništvo Vijećem EU-a pokrenulo je u ponedjeljak pisani postupak za usvajanje preporuka za otvaranje granica za državljane trećih zemalja od 1. srpnja, koje se temelje na objektivnim procjenama epidemiološke situacije, a koja će se procijenjivati svaka dva tjedna.

Zemlje članice sada imaju rok do utorka u podne za odgovor slažu se li se usuglašenim tekstom preporuka o kojem su proteklih nekoliko dana raspravljali veleposlanici zemalja članica.

Veleposlanici su utvrdili kriterije na temelju kojih se sastavlja popis trećih zemalja iz kojih se može ulaziti u EU, prenosi Hina.

Traži se stabilan ili opadajući trend

Glavni kriterij je da broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana bude “blizu ili ispod prosjeka EU-a” na dan 15. lipnja.

Na taj datum prosječan broj novozaraženih u EU-a na 100.000 stanovnika bio je 16.

U ranijem prijedlogu stajalo je da broj novozaraženih treba biti ispod 16, a sada je dogovorena fleksibilnija formulacija “da broj bude blizu ili ispod” prosjeka EU-a.

Također se traži stabilan ili opadajući trend novozaraženih.

U obzir će se uzimati i pouzdanost i dostupnost podataka u trećim zemljama, kao i mjere koje se te zemlje uvele za građane zemalja EU-a.

Taj kriterij trenutačno zadovoljava 14 zemalja – Alžir, Australija, Crna Gora, Kanada, Gruzija, Japan, Južna Koreja, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Tajland, Tunis i Urugvaj.

Popis nije pravno obavezujući

Kriterije zadovoljava i Kina, ali iz te će se zemlje moći ulaziti u EU ako Peking ukine zabranu za ulazak građana EU-a.

Popis nije pravno obvezujući, jer nadležnost nad upravljanjem granica isključivo pripada država članicama, ali je važan zbog potrebe da zemlje članice djeluju koordinirano.

Popis i kriteriji za ulazak odnose se na na putovanja koja nisu nužna.

Građani država članica EU-a kao i građani trećih zemalja koji imaju legalno prebivalište u EU-u te članovi njihovih obitelji i dalje mogu ulaziti u EU iz trećih zemalja.

Restrikcije se ne odnose ni na određene kategorije osoba, poput zdravstvenih radnika, radnika u pograničnim zonama, osoba koje rade na transportu roba.

Izvor: Agencije