Preporuka da Amerikanci odmah napuste Libiju

Upozorenje dolazi nakon napada oružanih grupa na libijski Parlament 18. maja i izjave vođe grupe Ansar al-Sharia (EPA)

Sjedinjene Države preporučuju svim svojim državljanima da “odmah” napuste Libiju, zbog “nepredivog i nestabilnog” stanja u toj zemlji, ističe američki State Department u saopćenju objavljenom u utorak.

“Zbog pretpostavke da su stranci, pogotovo američki državljani koji borave u Libiji, povezani s američkom vladom i s američkim nevladinim organizacijama, putnici moraju biti svjesni da im prijete otmice, napadi i ubistva”, upozorava američka diplomatija.

“Zbog sigurnosnih problema State Department ima tek manji broj ljudi u [Američkoj] ambasadi u Tripoliju i može pružati veoma ograničene usluge američkim državljanima u Libiji”, dodaje State Department.

Stanje u Libiji se pogoršalo, pošto je, zbog sukoba između paravojnih snaga, u zemlji zavladala anarhija.

Upozorenje Ansar al-Sharie

Upozorenje dolazi nakon napada oružanih grupa na libijski Parlament 18. maja i izjave vođe grupe Ansar al-Sharia u Bengaziju, koji je u utorak upozorio SAD da se ne miješa u unutrašnje poslove zemlje.

SAD je označio Ansar al-Shariu kao terorističku organizaciju i optužio je da je orkestrirala napad na Američki konzulat u Bengaziju 2012. godine, u kojem su ubijeni američki ambasador Chris Stevens i još tri Amerikanca.

Sjedinjene Države imaju ambasadu u Tripoliju, ali su zatvorile konzulat u Bengaziju nakon napada.

U svom posljednjem upozorenju State Department navodi da će ograničiti broj osoblja u Ambasadi u Tripoliju i da će pružati samo hitne usluge američkim građanima u Libiji.

Izvor: Agencije