Preporučen Trumpov opoziv

Odbor je glasao 23:17, duž stranačkih linija, kako bi odobrio obje optužbe (Reuters)

Ključni odbor američkog Zastupničkog doma u petak je glasao duž stranačkih linija kako bi odobrio dva člana o opozivu predsjednika Donalda Trumpa, optuživši ga za zloupotrebu ovlasti i opstrukciju Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, navodi Al Jazeera English.

Potez Odbora za pravosuđe omogućava historijsko glasanje u cijelom Zastupničkom domu, koje bi moglo dovesti do toga da Trump bude tek treći opozvani čelnik Sjedinjenih Američkih Država u historiji.

Trumpu neće smetati suđenje

Agencija Reuters navodi da je spomenuti odbor glasao 23:17 kako bi odobrio obje optužbe.

Kasnije je Trump izjavio da mu neće smetati dugotrajno suđenje u američkom Senatu, rekavši novinarima da želi vidjeti uzbunjivača čija je žalba navela demokrate da pokrenu istragu o opozivu.

U razgovoru s novinarima u Bijeloj kući nakon odluke Odbora za pravosuđe američki čelnik ocijenio je taj postupak kao “sramotu”, rekavši da  su demokrati trivijalizirali opoziv, prenosi Reuters.

Demokrati, koji kontroliraju Zastupnički dom, optužuju predsjednika za iznevjerivanje javnog povjerenja skrivanjem vojne pomoći od 391 miliona dolara kako bi primorao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da pokrene istragu o bivšem potpredsjedniku Joeu Bidenu, jednom od najjačih Trumpovih političkih rivala.

“Predsjednik SAD-a potresao je stranu silu kako bi se miješali u izbore. To je pogrešno”, rekao je demokrat Jamie Raskin tokom maratonskog saslušanja pred odborom.

Tromjesečna istraga

Demokrati se pozivaju na dokaze tromjesečne istrage Obavještajnog odbora, koji je tretirao optužbe zviždača koji je rekao da je Trump tražio obećanje Zelenskog da će istražiti Bidena 25. jula tokom telefonskog razgovora.

Trump je, također, tražio istragu diskreditiranog narativa koji je forsirala Rusija, a po kojem je Ukrajina hakirala američke izbore 2016.

Obavještajni odbor imao je javna saslušanja s 12 svjedoka i objavio tekstualne poruke i e-poštu koji pokazuju da su Trump i ključni zvaničnici administracije vršili pritisak na Zelenskog da objavi politički motivirane istrage.

Devet zvaničnika administracije odbilo je svjedočiti na zahtjev Doma, čime su poslušali naredbe Trumpa i advokata Bijele kuće da ne sarađuju s istragom o opozivu.

Advokat u Bijeloj kući

Privatni advokat američkog predsjednika Trumpa Rudy Giuliani viđen je u petak kako ulazi u Bijelu kuću, istog dana kad je Odbor Zastupničkog doma, u kojem demokrati imaju većinu, odobrio optužbe protiv Trumpa. 

Giulianija, koji se pojavio kao centralna ličnost u istrazi za opoziv, snimile su televizijske kamere pri ulasku u zapadno krilo Bijele kuće, koja nije odmah navela razlog njegove posjete.

Giulianijev advokat odbio je komentirati njegov dolazak. 

Trump je zatražio od Giulianija da obavijesti republikanske senatore i Ministarstvo pravde o informacijama koje je prikupio tokom posjete Ukrajini prošle sedmice. Giuliani je odigrao ključnu ulogu u pokušaju pronalaska informacija koje su trebale ocrniti bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena i mogućeg demokratskog političkog suparnika na predsjedničkim izborima 2020.

Izvor: Al Jazeera i agencije