Preplavljena raseljenima, Misrata traži pomoć

Lokalne vlasti u gradu Misrati, na sjeveru Libije, apeliraju za pomoć kako bi se riješio problem interno raseljenih. Stotine porodica bile su prisiljene napustiti domove kada je grupa ISIL pokrenula ofanzivu u gradu Sirtu, koji se također nalazi na obali Sredozemnog mora.

Kuhinja i nekoliko madraca – tako izgleda privremeno sklonište za nekoliko hiljada Libijaca koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove u Sirtu. Mnogi od njih i dalje imaju članove porodica u gradu i ne žele se pojavljivati pred kamerama iz straha od odmazde pripadnika ISIL-a.

“ISIL je ubio mnoge ljude. Neki su ubijeni na okolnim livadama. Bili smo prisiljeni da prisustvujemo javnim pogubljenjima.”

Vlasti u Misrati nastoje odgovoriti na priliv izbjeglica. Nepostojanje centralne vlasti i nedostatak međunarodne podrške samo su neki od problema sa kojima se suočavaju izbjeglice koje su ostale bez svojih domova.

“Nemam nikakvih primanja. Imao sam auto pa sam mogao nešto zaraditi za život. Otkad se auto pokvarilo, nemam ni za hranu. Nemam više ništa”, kaže jedan od njih.

Humanitarna kriza

Izbjeglice nisu stigle samo u Misratu. Preplavile su i susjedne gradove – Tarhunu, Zletin i Tobruk. Grupa ISIL je pokrenula ofanzivu na sela u blizini Misrate, a lokalne milicije nastoje zaustaviti njihovo napredovanje.

U lokalne bolnice dopremljene su stotine ranjenika dok borbe i dalje traju. Ljekari navode da im nedostaju osnovne medicinske potrepštine.

“Libija, uopće, ima problem s interno raseljenim osobama. Zbog loše sigurnosne situacije veoma je teško omogućiti rad međunarodnih humanitarnih organizacija. Najveći problem je nepostojanje centralne vlasti sa kojom bi međunarodne organizacije vodile dijalog”, kaže Mattia Toaldo iz Evropskog vijeća za vanjske odnose.

Sirt je od prošle godine pod kontrolom ISIL-a, a ovo je prvi put da je grupa pokušala proširiti teritoriju pod svojom kontrolom. Stoga, mnoge frakcije traže da se prevaziđu razlike i da se ujedine u borbi protiv ISIL-a.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera