Preminuo Vlada Divljan, lider Idola

Divljan se godinama borio sa teškom bolešću (Al Jazeera)

Vlada Divljan, jedan od najistaknutijih predstavnika Novog vala u bivšoj Jugoslaviji i lider beogradske grupe Idoli, preminuo je danas u Beču u 57 godini, nakon duge i teške bolesti, potvrdila je njegova izdavačka kuća.

Otišao je divan čovjek, neko koga smo mnogo voljeli, rekli su na vijest o smrti Vlade Divljana njegove kolege i prijatelji.

“Stvarno me je pogodila Vladina smrt. Bio je moj dobar drug i divan čovek, zaista veliki umetnik. Znao sam da je bolestan, ali sam se nadao da će se izvući. Na žalost, to se nije dogodilo, i neka mu je večna slava”, naveo je na Facebook profilu Momčilo Bajagić Bajaga.

Muzički novinar Dušan Vesić kratko je na Facebooku prokomentarisao: “Umro je neko kog sam baš, baš voleo”.

Srđan Gojković Gile iz grupe Električni orgazam je reagujući na vijest o njegovoj smrti rekao: “Vlada je svakako bio najtalentovaniji muzičar naše generacije i svakako će nedostajati, kako na srpskoj, tako i na regionalnoj sceni. Ovo je strašan gubitak, ali ipak najveći za njegovu porodicu, njegova dva sina i suprugu.”

Vidno potresen, gitarista Idola Zdenko Kolar samo je rekao: “Lično sam toliko pogođen da nemam snage reč da kažem zbog Vlade”.

Vladin kolega iz grupe Van Gogh, Zvonimir Ðukić Ðule, izjavio je da je u “škoku” i da će ”Vlada svima nedostajati”.

Bogata karijera

Divljan je karijeru počeo krajem 70-tih godina prošlog stoljeća, a 1979. sa Srdanom Šaperom i Nebojšom Krstićem osnovao je bend Dečaci koji će kasnije preimenovati u Idole.

Idoli su radili na kultnoj kompilaciji ”Paket aranžman” koja je ušla u historiju kao jedno od najutjecajnijiih izdanja yu-rocka. Prva ploča sa šest pjesama, koje je napisao i otpjevao Vlada Divljan, prodata je u 200.000 primjeraka, piše Tanjug.

Album ”Odbrana i poslednji dani” (1982) proglašen je najboljom rock pločom izdatom u bivšoj Jugoslaviji.

Nakon raspada Idola, Divljan je započeo solo karijeru. Bavio se i pisanjem muzike za film (“Crni bombarder”, ”Tri palme za dve bitange i ribicu”), objavio tri albuma za djecu i sarađivao na mnogim muzičkim projektima.

Od 1991. do 1999. godini živio je u Australiji, a od 1999. u Beču. 

Godinama se borio sa teškom bolešću koja se posljednjih mjeseci pogoršala.

Izvor: Agencije