Preminuo utjecajni demokrat Elijah Cummings

Cummings se sukobio s Trumpom u nizu istraga o njegovom djelovanju, od ličnih finansija do potencijalne zloupotrebe saveznih agencija (EPA)

U četvrtak je u 68. godini preminuo američki zastupnik Elijah Cummings, jedan od najutjecajnijih demokrata u Kongresu i ključna osoba u istrazi za opoziv predsjednika Donalda Trumpa.

Uzrok smrti su “komplikacije uslijed dugotrajnih zdravstvenih problema”, saopćio je njegov ured. Cummings je u posljednje vrijeme bio odsutan u Kongresu zbog zdravstvenih problema vezanih za srce i koljeno, prenosi Hina.

Sin napoličara koji se probio do čelnika moćnog Odbora za nadzor i reformu, Cummings se sukobio s Trumpom u nizu istraga o njegovom djelovanju, od ličnih finansija do potencijalne zloupotrebe saveznih agencija.

Odbor za nadzor je jedan od tri odbora Kongresa koji vodi istragu o opozivu pokrenutu 24. septembra nakon što je Trump tražio od ukrajinskog predsjednika da istraži sina Joea Bidena, njegovog potencijalnog demokratskog protivkandidata na izborima 2020.

Zamjena za Cummingsa na čelu Odbora bit će određena u sljedećim danima, a glavnu ulogu u tome imat će predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi.

Cummingsove kritike

Cummings, demokrat iz Marylanda, koji je prvi put izabran 1996, bio je na čelu Odbora za nadzor od januara, nakon što su demokrati na izborima 2018. dobili većinu u Zastupničkom domu.

Prije istrage za opoziv taj je odbor istraživao je li Trump iskoristio svoju funkciju kako bi se obogatio, kao i svoju porodicu i kompanije.

Afroamerikanac Cummings nazivao je Trumpa rasistom i oštro kritizirao njegovu imigracijsku politiku.

Trump ga je u julu nazvao “brutalnim zlostavljačem”, koji bi se trebao više usredotočiti na čišćenje “odvratnog i štakorima i glodavcima zaraženog Baltimorea” nego na kritiziranje imigracijske politike.

Trumpovo ruganje

Republikanski predsjednik mjesec kasnije na svom Twitter-nalogu sarkastično se narugao kad je provaljeno u Cummingsovu kuću u tom gradu.

“Stvarno grozna vijest! Kuća Elijaha Cummingsa u Baltimoreu je opljačkana. Preloše!”, napisao je Trump, nakon čega je njegova bivša ambasadorica u Ujedinjenim narodima Nikki Haley napisala da je ta objava “bila stvarno nepotrebna”.

Uprkos nesuglasicama, Trump je u četvrtak izrazio saučešće Cummingsovoj porodici i prijateljima.

“Iz prve ruke doživio sam snagu, strast i mudrost ovog izuzetno poštovanog političkog čelnika. Njegov rad i glas na toliko fronti bit će teško, ako ne i nemoguće zamijeniti”, napisao je na Twitteru.

Izvor: Agencije