Preminuo saudijski princ Saud al-Faisal

Saudijski princ Saud imenovan je za ministra vanjskih poslova 1975. godine i bio je šef diplomatije sa najdužim stažem na svijetu (AP)

Bivši ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije, princ Saud al-Faisal preminuo je u četvrtak, navode izvori agencije Reuters iz ove bliskoistočne države.

Ovu informaciju za Al Jazeeru je potvrdio i jedan visokopozicionirani zvaničnik u saudijskom Ministarstvu informiranja, dodavši kako će zvanično saopćenje o smrti princa biti uskoro objavljeno.

Faisal je preminuo dva mjeseca nakon što je zamijenjen na mjestu saudijskog šefa diplomatije gdje je proveo 40 godina.

Saudijski princ Saud imenovan je za ministra vanjskih poslova 1975. godine i bio je šef diplomatije sa najdužim stažem na svijetu 29. aprila kada ga je naslijedio Adel al-Jubeir.

Adel al-Jubeir je prije imenovanja na mjesto ministra bio ambasador Saudijske Arabije u Sjedinjenim Američkim Državama.

Cijenjen u diplomatskim krugovima

Faisal je službovao u vrijeme vladavine četiri saudijska kralja i unaprijedio vanjsku politiku Kraljevstva naročito nakon napada 11. septembra 2001. godine u SAD-u.

Bio je i dio saudijskih napora da se oslabi iranski utjecaj u regiji, uključujući aktuelni rat u Siriji gdje Saudijska Arabija podržava nekoliko pobunjeničkih grupa.

Kao ministar vanjskih poslova važnog političkog i ekonomskog saveznika SAD-a u regiji, za Faisala se navodi da je veoma cijenjen u diplomatskim krugovima.

Često je opisivan kao harizmatični lider koji je spreman na razgovor sa novinarima i koga je krasio osjećaj za humor.

No, sa godinama je imao dosta zdravstvenih problema.

U proteklih nekoliko godina, iako je imao hronične bolove u leđima i nekoliko operativnih zahvata, Faisal je ostao angažiran.

Kao ministar vanjskih poslova, često je citiran kako izražava žaljenje što palestinska država nije oblikovana tokom njegove karijere.

Izvor: Al Jazeera i agencije