Preminuo Robert Mugabe

Robert Mugabe je vladao Zimbabveom punih 37 godina (EPA)

Bivši predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe umro je u 95. godini, objavio je u petak aktualni predsjednik Emmerson Mnangagwa.

“S najvećom žalošću objavljujem da je umro utemeljitelj i bivši predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe”, objavio je Mnangagwa na Twitteru.

“Njegov doprinos povijesti našeg naroda i afričkog kontinenta nikada neće biti zaboravljen. Neka njegova duša počiva u vječnom miru”, dodao je Mnangagwa.

Mugabe je vladao Zimbabveom punih 37 godina, od stjecanja neovisnosti od Velike Britanije 1980. godine, bio je primoran odstupiti 2017. godine, nakon što je parlament pokrenuo proceduru opoziva, a vojska preuzela vlast i smjestila ga u kućni pritvor.

Ekonomska kriza i nezaposlenost

Naslijedio da je dugogodišnji saveznik i zamjenik Mnangagwa.

Mugabeova vladavina obilježena je bila represijom opozicije i teškom ekonomskom krizom.

Približno 90 posto aktivnog stanovništva u vrijeme njegove vladavine bilo je nezaposleno.

Ostao dosljedan istoj retorici

Heroj afričkog oslobođenja, kako su ga nazivali kada je ukinuo gotovo stoljetnu vladavinu bjelačke manjine, Mugabe se preobrazio u “karikaturu afričkog despota” koji se 37 godina grčevito držao vlasti ne prežući ni pred čime dok je zemlja tonula u kaos, sve do trenutka kad je prije nešto manje od dvije godine morao odstupiti s mjesta predsjednika, podsjeća Reuters.

Ključ za razumijevanje osobe Roberta Mugabea leži u gerilskom ratu 70-ih godina kada se proslavio. U to je doba bio revolucionarni junak koji se bori protiv manjinske bjelačke vlasti za slobodu svoga naroda. Iz tog razloga mnogi afrički državnici izbjegavali su kritizirati ga čak i kada je vodio zemlju u ekonomsku provaliju.

Otkako je Zimbabve stekao neovisnost 1980. godine, većina svijeta odmaknula se od tadašnje retorike i okrenula drugim temama, ali ne i Mugabe. Njegovi neprijatelji su i dalje bili isti – zao kapitalizam i kolonijalizam. Svi koji su ga kritizirali bili su “izdajnici i prodane duše”. 

Za sve krivio zapadne zemlje

Za ekonomske probleme svoje zemlje uporno je krivio urotu zapadnih zemalja, na čelu s Velikom Britanijom, bivšim kolonijalnim gospodarom. 

Svi ostali za te probleme krivili su njega, jer uopće nije razumio kako funkcionira moderna ekonomija i jer se fokusirao na to kako da raspodjeli nacionalno bogatstvo, umjesto da se potrudi povećati ga. 

Mugabe se jednom ‘proslavio’ izjavom da država ne može bankrotirati, a izgleda da je tu teoriju odlučio iskušati baš na vlastitoj državi koja je 2008. imala godišnju inflaciju od 231 milijun posto. 

Kad je 2000. bio prvi put suočen sa snažnom opozicijom, uništio je nekoć najraznovrsniju afričku ekonomiju samo kako bi zadržao političku kontrolu. 

Tad je konfiscirao bjelačke farme koje su bile kralježnica gospodarstva i rastjerao investitore, no u političkom smislu Mugabe je pobijedio svoje neprijatelje – ostao je na vlasti i primijenio taktiku gerilskog ratovanja. 

Arhetip afričkog diktatora

Uslijedili su porazi na referendumu, pa u prvom krugu predsjedničkih izbora, upotrijebio je svoju osobnu paravojsku sastavljenu od ratnih veterana koji su imali podršku snaga sigurnosti, pa je izborna strategija bila smjesa nasilja i ubojstva.

Za ostanak na vlasti koristio je sve državne razine – od sigurnosnih snaga, do javnog aparata i medija. 

S druge strane, jedno od neospornih postignuća tog bivšeg učitelja koji je desetljećima bio na vlasti svakako je bolje obrazovanje. Zimbabve je nedavno imao najveću pismenost stanovništva u Africi od 90 posto. 

Nadbiskup Desmond Tutu jednom je rekao da je dugovječni predsjednik Zimbabvea postao “arhetip afričkog diktatora iz crtanih filmova”. 

Izvor: Al Jazeera i agencije