Oglasi

Preminuo poznati bh. slikar Affan Ramić

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada za umjetnički rad, među kojima je i Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva.
Intenzivno se bavio kolažem, a u jednoj fazi koristio se filigranskim crtežom, inspirisan ornamentikom starog bosanskog nakitaArhiva

Poznati bosanskohercegovački slikar Affan Ramić preminuo je sinoć u Sarajevu u 83. godini života, javlja bh. novinska agencija Patria.

Ramić je rođen u Derventi 1932. godine, živio je i radio u Sarajevu.

Završio je Školu za primijenjenu umjetnost u Sarajevu i Akademiju likovnih umjetnosti u Beogradu 1957. u klasi profesora Marka Čelebonovića.

Slikarstvo je specijalizirao u Parizu 1963. i Pragu 1967. godine.

Ornamentika nakita

Intenzivno se bavio kolažem, a u jednoj fazi koristio se filigranskim crtežom, inspirisan ornamentikom starog bosanskog nakita.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada za umjetnički rad, među kojima je i Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva te Zlatna plaketa humanizma Međunarodne lige humanista.

Bio je član Akademije nauka i umjetnosti BiH. Sedamdesetih godina bio je predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine i Udruženja likovnih umjetnika Jugoslavije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.