Preminuo posljednji atentator na Tita

Prošle godine je Radoš Stevlić govorio o hapšenju prije 40 godina u Chicagu (AP)

Radoš Stevlić iz Gornje Gorevnice kod Čačka, koji je najveći dio života proveo u imigraciji, preminuo je prije dva dana u Pxoenixu (Arizona), gdje je živio desecima godina.

Stevlić je javnosti bio poznat zbog pokušaja atentata na dugogodišnjeg predsjednika bivše Jugoslavije Josipa Broza Tita, zbog čega je osuđen na 10 godina zatvora, koje je odslužio u američkom zatvoru.

Rođen je u selu kod Čačka, Bogoslovski fakultet završio je u Beogradu, odakle je, preko Austrije i Italije, otišao u Ameriku.

‘Ništa se ne bi promijenilo’

Prošle godine je za beogradske medije govorio o hapšenju prije 40 godina u Chicagu i o tome zašto je učestvovao u atentatu na Tita.

“Kao i moji saborci, smatrao sam da je Josip Broz lažni car Šćepan Mali i da ne zaslužuje da vlada Srbijom. Sa druge strane, bio sam svestan da po našoj veri nemam pravo da oduzmem čoveku život i možda je bolje što se sve završilo kako i jeste. I da smo ga tada likvidirali, ništa se ne bi promenilo”, kazao je tada.

Kako je naveo, jugoslovenska vlada je tih godina State Departmentu u Washingtonu uputila spisak s imenima 146 osoba, sa zahtjevom da ih američke vlasti uhapse.

“State Department je odgovorio ovima u Beogradu da ne mogu da hapse toliki narod, to je puč vojske, pa se sve svelo na nas šestoricu: Nikolu Kavaju, Stojiljka Kajevića, Boška Radonjića, Životija Savića, Nikolu Živovića i moju malenkost. Glavna optužba bila je pokušaj ubistva Josipa Broza Tita”, naveo je.

‘Kavaja sve upropastio’

Po dolasku u SAD radio je u jednoj fabrici u Chicagu, ali je vrlo brzo kupio restoran sa 70 mjesta i sobama za izdavanje i istovremeno počeo razvijati privatni posao s prodajom kuća.

“Odmah sam se obreo u našem emigrantskom krugu i brzo postao predsednik Crkvenoškolske opštine Sveti Nikola u Chicagu. Svake godine kupovao sam po jednu kuću, dok me 1976. godine nisu uhapsili agenti Federalnog istražnog biroa”, ispričao je.

O suđenju u Čikagu je rekao: “Kavaja je odmogao i sebi, i ostalima. Protiv mene su imali osam tačaka optužbe, Kajevića devet, protiv Kavaje pet tačaka. Moja maksimalna kazna mogla je da bude 65 godina, Nikolina 35. Ali, na kraju, meni su dali deset, a njega je sudija osudio na 20 godina, zato što je svojim jezikom upropastio čitavu stvar.”

Izvor: Agencije