Oglasi

Preminuo poslednji poznati borac iz Varšavskog geta

Simcha Rotem, poznatiji pod nadimkom Kazik, bio je među pobunjenicima koji su izveli jedini organizovani masovni otpor Jevreja.
Simcha Rotem je preminuo nakon duge bolesti

Poslednji poznati jevrejski borac iz Varšavskog geta u kojem je 1943. izbio ustanak protiv nacističke okupacije, Simcha Rotem, preminuo je u 94. godini.

Rotem, poznatiji pod nadimkom "Kazik", bio je među pobunjenicima koji su izveli jedini organizovani masovni otpor Jevreja holokaustu.

Rotem je preminuo nakon duge bolesti, a tokom holokausta pomagao je preživjelim borcima ustanka da pobjegnu iz geta kroz kanalizacione tunele, prenosi AP.

Simbolički otpor

Iako osuđen na neuspjeh, ustanak u Varšavskom getu simbolizovao je otpor potčinjavanju nacističkim zločinima i inspirisao je druge slične kampanje otpora.

Jevreji su se skoro mjesec dana borili, ograđujući se u bunkerima. Ubili su tada 16 nacista i ranili skoro njih 100.

U holokaustu je stradalo šest miliona Jevreja.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.