Preminuo pjevač David Bowie

Poznati pjevač David Bowie preminuo je u 69. godini nakon duge borbe s rakom, potvrdio je njegov sin u priopćenju objavljenom na društvenim mrežama.

“David Bowie je danas mirno preminuo okružen obitelji nakon hrabre 18-mjesečne borbe s rakom. Iako će mnogi od vas osjećati ovaj gubitak, molimo vas da poštujete želje obitelji za privatnošću tijekom razdoblja tugovanja”, navedeno je u priopćenju.

Popularni pjevač je svoj posljednji album Blackstar objavio na svoj rođendan u protekli petak.

Godinama su kružile glasine o zdravstvenim problemima Bowieja.

Njegov posljednji nastup uživo bio je na dobrotvornom koncertu u New Yorku 2006. godine.

Album Blackstar, na kojem se nalazi sedam pjesama, kritika je dobro prihvatila.

Umjetnički kameleon

David Bowie bio je jedan od najutjecajnijih glazbenika svoga vremena, koji je neprestano iznova redefinirao svoju osobu i zvuk, od hipijevskog albuma Space Oddity iz kasnih šezdesetih, preko Ziggyja Sturdusta, do kasnijeg utjelovljenja emotivnog rockera.

I dok su glazbenici i grupe evoluirali u postojećim glazbenim stilovima i izgledu ili ostajali isti, Bowie je izgledao kao da je u vrtlogu stalne revolucije.

Prkosio je svakoj etiketi. Glazbenoj, modnoj, seksualnoj: sve su to bile Bowiejeve igračke. Bio je istinski umjetnički kameleon.

Svoj prvi album World of David Bowie objavio je 1967. godine, no druga ploča – Space Oddity, posebno naslovna pjesma, pobudila je trajan i strastven interes javnosti za mladog glazbenika.

Bowie je nadogradio uspjeh idućim albumom The Man Who Sold the World, složenim djelom čiju su naslovnu pjesmu obradili mnogi umjetnici, uključujući i Nirvanu.

Te 1971. Bowie je objavio još jedan album – Hunky Dory, koji mnogi smatraju njegovim najboljim. Jedanaest pjesama, uključujući i Life on Mars? i Oh, You Pretty Things redefinirali su rock naraštaj iz sedamdesetih.

Godinu poslije Bowie objavljuje The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars, izvrstan konceptualni album s hitovima Starman, Suffragette City i Rock ‘n’ Roll Suicide.

Veliki uspjeh albuma i prateća turneja, na kojoj je Bowie nastupao kao seksualno dvosmisleni Ziggy, donijeli su mu planetarnu slavu.

Glumačka karijera

Godine 1973. Bowie je “ubio” Ziggyja i izmislio Thin White Dukea s kojim je, pak, zacementirao svoju reputaciju u Americi. Poslije Aladdina Sanea i apokaliptičnog albuma Diamond Dogs, Bowie 1975. u Philadelphiji snima Young Americans.

Koketiranje s “plastičnim soulom” nastavlja se na albumu Station to Station i Bowieju donosi prvi broj jedan u Americi, pjesmu Fame.

Tada Bowie, još jednom mijenja smjer, seli u Berlin i od 1977. do 1979. izdaje diskografski triptih Low, Heroes i Lodger.

Produciran u suradnji s Brianom Enom, taj intenzivan rad vjerojatno je najeksperimentalniji u Bowiejevoj karijeri, a rezultat je radikalan i utjecajan ciklus pjesama u mješavini elektronike i avangarde.

Krajem sedamdesetih Bowie se fokusirao i na glumu te nastupio u Čovjeku koji je pao na Zemlju Nicolasa Roga i, sa Marlene Dietrich, u Just a Gigolo.

Nakon odlično prihvaćenog Lodgera, slijedi ploča Scary Monsters, pamtljiva i po pionirskom videospotu za singl Ashes to Ashes.

Posljednji album tri dana prije smrti

Godine 1983. opet dolazi “novi” Bowie i snima album Let's Dance. Hitovi China Girl i Modern Love, te spektakularna turneja Serious Moonlight, predstavili su ga cijelom novom naraštaju.

Duet s Mickom Jaggerom u pjesmi Dancin’ in the Street bio je jedan od glavnih faktora uspjeha Band Aida i koncerta Live Aid održanog 1985. godine.

Nakon toga Bowie se opet malo okrenuo glumi, nosio predstavu The Elephant Man na  Broadwayu i glumio u Ljudima mačkama, a krajem osamdesetih posvetio se svom novom bendu, postmodernističkoj skupini “Tin Machine”.

Taj projekt, koji je zamišljen kao mogućnost da Bowie ponovno ispita svoje rock korijene, iznjedrio je dva albuma upitne kvalitete, koje ni kritika niti publika nisu dočekali s oduševljenjem.

Potom objavljuje dvostruki album najvećih hitova Changes i kreće na svjetsku turneju “Sound and Vision”. U drugome dijelu devedesetih objavio je tri manje zapažena albuma, a veliki povratak uslijedio je pločom Heathen, koja mu je donijela najviša mjesta na top ljestvicama u gotovo 20 godina.

Nakon Realityja 2003. uslijedila je diskografska stanka duga jedno desetljeće. Svoje je fanove, koji su mislili da je u debeloj mirovini, iznenadio 2013. albumom The Next Day i s njim se odmah vratio kamo pripada, na broj jedan.

Posljednji album, hvaljeni Blackstar, objavljen je 8. siječnja, na Bowiejev 69. rođendan, tri dana prije smrti.

Izvor: Al Jazeera i agencije