Preminuo Paco de Lucia

De Lucia je bio sinonim za flamenko gitaru i istovremeno jedan od najoriginalnijih umjetnika tog žanra (Reuters)

Paco de Lucia, španski gitarista i jedan od najvećih španskih muzičara 20. stoljeća, preminuo je u 66. godini u Meksiku od posljedica srčanog udara, prenose agencije.

“Njegova smrt je nenadoknadiv gubitak za svijet kulture i za Andaluziju”, rekao je gradonačelnik Algecirasa Jose Ignacio Landaluce Calleja. U tom gradu, rodnom mjestu De Lucije, proglašena je dvodnevna žalost, prenosi Tanjug.

“Cigani su bolji jer slušaju muziku od rođenja. Da nisam rođen u kući u kojoj jesam, bio bih niko, jer ne vjerujem u ‘spontanog’ genija”, rekao je jednom De Lucia.

Paco de Lucia, čije je pravo ime Francisco Sanchez Gomez, rođen je 21. decembra 1947. u Algecirasu, u Španiji. Gitaru je počeo svirati sa šest godina. U početku je svirao flamenko zajedno sa drugim izvođačima, prije nego što je 1967. godine izdao prvi solo album.

Svjetska slava

Širom svijeta je postao poznat 1973. godine, poslije objavljivanja kompozicije Entre dos aguas, koja se 20 sedmica nalazila na vrhu španske top-liste.

Pravo međunarodno priznanje stječe 1981. godine sa albumom Friday Night in San Francisco, koji je snimio zajedno sa Johnom McLaughlinom i Alom di Meolom. Poznat je i po tome što je snimio verziju čuvene kompozicije Koncert za Aranjuez, djelo kompozitora Joaquina Rodriga.

De Lucia je prvi španski gitarista koji je dobio počasni doktorat čuvenog Berklee koledža za muziku iz Bostona. Bio je sinonim za flamenko gitaru i istovremeno jedan od najoriginalnijih umjetnika tog žanra.

U karijeri koja je trajala decenijama pronio je slavu flamenko muzike širom svijeta. Iako je tokom čitave karijere ostao vjeran svojim muzičkim korijenima, uvijek se trudio biti originalan i drugačiji.

Radoznalost ga je odvela do priznate saradnje sa nekim od najčuvenijih muzičara današnjice kao što su pijanista Chick Corea, gitaristi John McLaughlin, Larry Coryell i Al di Meola, kao i pjevač Bryan Adams, s kojim je sarađivao na muzici za film Don Juan de Marco.

Izvor: Agencije