Preminuo muzičar Rajko Dujmić

Dujmić je autor pesme "Rock me" koja je 1989. godine prvi put donijela pobjedu Jugoslaviji na Pjesmi Evrovizije (Davorin Višnji? / Pixsell)

Hrvatski muzičar i kompozitor Rajko Dujmić preminuo je danas u 66. godini od posljedica povreda zadobijenih u saobraćajnoj nesreći, objavilo je Hrvatsko društvo skladatelja (HDS), prenosi Hina.

Dujmić je prošle srijede imao saobraćajnu nesreću kada je kod Ravne Gore izgubio kontrolu nad vozilom i sletio u provaliju, zbog čega je bio smješten na Odeljenje intenzivne njege riječkog Kliničkog centra.

U nesreći mu je teško povrijeđena glava i bio je u komi na respiratoru.

Pobjeda na Evroviziji

Dujmić je bio osnivač popularne grupe “Novi fosili” i autor pesme “Rock me” koja je 1989. godine prvi put donijela pobjedu Jugoslaviji na Pjesmi Evrovizije.

Najveći dio svoje karijere Rajko Dujmić proveo je u Novim Fosilima, punih 30 godina, a grupa je njegovim dolaskom, osim sjajnog klavijaturiste, dobila i sjajnog kompozitora, koji je nosio epitet jednog od ponajboljih autora na hrvatskoj muzičkoj sceni.

Prva pjesma koju je napisao za grupu bila je “Sanjaj me”, a Rajko se vrlo brzo dokazao kao vrsni kompozitor čijom je zaslugom je grupa ubirala brojne festivalske nagrade i priznanja na domaćim pozornicama, ali i na inozemnim nastupima.

Singlica “Da te ne volim” prodana je u 65.000 primjeraka, a istoimena ploča dostigla je tiraž od 170.000. Najprodavanija ploča Novih Fosila “Budi uvijek blizu” iz 1981. godine prodana je u gotovo 500.000 primjeraka, čime je dostigla dijamantni tiraž.

Dujmić je poznat je i kao kompozitor filmske muzike i reklamnih spotova.

Izvor: Agencije