Preminuo muftija Hamdija Jusufspahić

Jusufspahić je na dužnost beogradskog muftije izabran u Nišu 1994. godine (EPA)

Počasni reisu-l-ulema i dugogodišnji beogradski muftija Hamdija Jusufspahić preminuo je u Beogradu. Jusufspahić je obavljao dužnost beogradskog imama i muftije od 1967. godine.

Na dužnost beogradskog muftije izabran je u Nišu 1994. godine, a prvi reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije je postao 2006. godine.

U penziju je otišao 2008. godine, a nakon toga ga je Vrhovni sabor Islamske zajednice Srbije imenovao za doživotnog, počasnog reisu-l-ulemu Islamske zajednice Srbije.

“Našeg vrhovnog poglavara ispratićemo zajedničkom molitvom, dženaza namazom, sutra 1.aprila, nakon džume namaza u 14 časova u Bajrakli džamiji u Beogradu”, navedeno je u saopćenju IZS-a.

Aktuelni beogradski muftija Muhamed Jusufspahić, sin Hamdije Jusufspahića, objavio je da će sahrana biti obavljena na mezarju Jusufspahića kod Bugojna.

On je dodao da će dženaza-namaz biti obavljen i u svim džamijama u Srbiji.

Izrazi saučešća

Povodom smrti dugogodišnjeg muftije beogradskog telegrame saučešća uputili su predstavnici vlasti u Srbiji.

“Ostajete bez roditelja čija vas je ljubav, posvećenost i čestitost podizala u ljude. Za takav gubitak nikada nismo spremni”, naveo je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u telegramu saučešća porodici Jusufspahić, saopćila je Služba za saradnju sa medijima predsjednika.

“Opraštamo se od izuzetnog čoveka koji je voleo svoju zemlju Srbiju i posvetio život istinskom razumevanju i zajedništvu svih ljudi, bez razlike u veri i naciji. Pamtićemo ga kao osobu koja je u svakom najpre videla i prepoznavala čoveka. Bila mi je čast što sam poznavao Vašeg oca koji mi je u našim čestim razgovorima poveravao svoje mudre misli”, napisao je Nikolić.

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uputio je saučešće porodici i Rijasetu Islamske zajednice Srbije.

“U ime Vlade Srbije i u lično ime, izražavam najdublje saučešće porodici i Rijasetu Islamske zajednice Srbije. Preminuo je veliki prijatelj Srbije, koji je i u najtežim trenucima upućivao poruke mira, koje su vraćale nadu u bolje sutra i u neophodnost zajedničkog života”, naveo je Vučić, a saopćila je Vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

‘Izuzetan ugled’

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsjednik Skupštine grada Nikola Nikodijević u svoje i u ime građana Beograda izjavili su saučešće porodici i vjernicima povodom smrti muftije Hamdije Jusufspahića.

“Muftija Hamdija Jusufspahić je bio istaknuti verski lider muslimanske zajednice u Beogradu, izuzetna ličnost velikog formata, kome su se svi divili na blagoj reči, širokom poznavanju stvarnosti i od koga su tražili savet i reči vodilje.

Grad Beograd je imao to zadovoljstvo i veliku sreću da se tokom dugog niza godina na čelu muslimanske zajednice u Beogradu nalazila takva ličnost kao što je muftija Hamdija Jusufspahić”, navodi se u saučešću, saopćio je Beoinfo.

Kako se ističe, izuzetan ugled i poštovanje muftija Jusufspahić je stekao dugogodišnjim predanim radom i strpljivim i upornim građenjem međusobnog razumijevanja i tolerancije među narodima.

“Naše duboko saučešće i žal za preminulim muftijom mogu samo da budu delimično ublaženi činjenicom što je na visoko i ugledno mesto beogradskog muftije svojevremeno došao njegov naslednik Muhamed Jusufspahić.

Izražavamo svoje najdublje saučešće porodici i svim vernicima muslimanske veroispovesti u nadi da ćemo i dalje predano raditi na dobrobiti svih naših sugrađana bez obzira na njihovu versku ili nacionalnu opredeljenost”, navodi se u poruci saučešća.

Izvor: Agencije