Preminuo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

Amfilohije se od 6. oktobra nalazio u Kliničkom centru u Podgorici (Al Jazeera)

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je u petak ujutro u Kliničkom centru Crne Gore, saopćila je Mitropolija.

Kako se navodi, preminuo je u 8:20 sati, a o svim drugim detaljima u vezi sa sahranom mitropolita javnost će biti uskoro upoznata.

“U petak, 30. oktobra 2020. godine, u 8:20 časova, u Kliničko bolničkom centru Crne Gore, poslije primanja Svete Tajne Pričešća, upokojio se u Gospodu Visokopreosvećeni Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit Crnogorsko-Primorski i Egzarh svetoga trona Pećkoga g. Amfilohije”, navodi se na web stranici Mitropolije, prenosi Tanjug.

Amfilohije se od 6. oktobra nalazio u Kliničkom centru u Podgorici, gdje se liječio od COVID-19. 

Pogoršanje stanja

Načelnica Pulmonološke klinike Kliničkog centra Crne Gore Jelena Borovinić-Bojović izjavila je ranije da je zdravstveno stanje mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija teško i da je “postavlljen na mod invazivne ventilacije”.

Objasnila je da je do pogoršanja zdravstvenog stanja Amfilohija došlo nakon što se razvila upala pluća, kao posljedica korona virusa.

“Nakon urađenog skenera pluća i plućnih arterija i napredovanja respiratorne insuficiencije, mitropolit je intubiran i postavljen na mod invazivne ventilacije… Stanje je ozbiljno, uključen je kompletan ljekarski tim i pratimo neprekidno sve parametre”, kazala je ranije Borovinić-Bojović.

Okupljanja tokom pandemije

Amfilohije i Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori tokom pandemije organizirali su niz litija po crnogorskim gradovima, uprkos mjerama vlasti za suzbijanje korona virusa.

Litije SPC-a su počele krajem decembra 2019. godine, nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

I pored zabrane javnih okupljanja, u maju je održana liturgija u manastiru Ostrog, povodom crkvenog praznika Sveti Vasilije Ostroški.

“Svi koji su dolazili, a hiljade ih je dolazilo, prilika je da dođu i da to bude najveća molitva i pobjeda korona virusa. Sveti Vasilije je najbolja vakcina protiv mnogih korona”, kazao je tada Amfilohije.

Nakon toga održane su litije u Nikšiću, na kojima je prisustvovalo više hiljada vjernika, a sveštenici su, uključujući Amfilohija, privedeni i zadržani u policijskom pritvoru, što je dovelo do protesta.

Svi sveštenici su pušteni na slobodu, a protiv dijela njih su pokrenuti sudski postupci, zbog nepostupanja prema zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, koji nisu dobili sudski epilog.

Također, u junu su organizirane litije u Podgorici, s više hiljada učesnika.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je ocijenilo da javna okupljanja u organizaciji SPC-a i pojedinih političkih aktera doprinose rastu broja inficiranih korona virusom i ugrožavaju zdravlje i živote građana.

Obrazovanje i političko djelovanje

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Risto Radović) rođen je 7. januara 1938. godine u Barama Radovića, u Donjoj Morači.

Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1962. godine.

Uporedo s Bogoslovskim fakultetom, studirao je klasičnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Postdiplomske studije nastavlja u Bernu i Rimu, gdje je magistrirao na Istočnom pontifikalnom institutu.

Odatle odlazi u Pravoslavnu crkvu Grčke, gdje je boravio sedam godina i primio sveštenički čin.

U tom periodu u Atini je i doktorirao.

Nakon toga izabran je za dekana Bogoslovskog fakulteta u Beogradu i vanrednog profesora.

Godine 1990. ustoličen je za mitropolita crnogorsko-primorsko-skenderijsko-brdsko-zetskog.

Amfilohijevo političko djelovanje izazivalo je brojne kontroverze u javnosti, a mnogi su ga optuživali za promoviranje velikosrpskog nacionalizma i negiranje crnogorske nacije i državnosti.

Izvor: Agencije