Preminuo legendarni trener Ranko Žeravica

Ranko Žeravica je član Kuće slavnih Svjetske košarkaške federacije od 2007. godine (Tanjug)

Legendarni jugoslavenski košarkaški trener Ranko Žeravica preminuo je u 85. godini.

Žeravica je 2009. imao operaciju srca poslije infarkta, ugrađena su mu tri bajpasa, a u februaru ove godine mu je, poslije novog srčanog udara, ugrađen stent.

Imao je impozantnu trenersku karijeru, vodio je reprezentaciju Jugoslavije do zlata na Olimpijskim igrama (1980), Svjetskom prvenstvu (1970), do srebra na OI 1968, Mundobasketu 1967. i eurobasketima 1969. i 1971. godine, odnosno do bronze na SP-u 1982. godine.

Sedam medalja sa velikih takmičenja

Ranko Žeravica rođen je 17. novembra 1929. godine u Novom Miloševu.

Trenerskim poslom počeo se baviti početkom pedesetih godina prošlog vijeka, u vrijeme kada je završavao igračku karijeru u beogradskom Radničkom, a sve do 1966. je radio kao trener muških i ženskih kategorija.

Ostat će upamćen kao stručnjak koji je početkom sedamdesetih unio mnoge novine i savremene metode u jugoslavensku košarku, koje su bile kombinacije sovjetske i američke škole.

Od 1960. do 1965. bio je pomoćnik čuvenom selektoru Aleksandru Nikoliću, a prvi trener reprezentacije postao je 1965. godine.

Od tada je sa selekcijom Jugoslavije osvojio sedam medalja na velikim takmičenjima, a ima i odličja sa univerzitetskih, mediteranskih i balkanskih igara.

S uspjehom je vodio i reprezentaciju Argentine.

Rekorder sa Crvenom zvezdom

Paralelno s radom u reprezentaciji Žeravica je početkom ‘70-ih selektirao tim Partizana, predvođen Draganom Kićanovićem i Draženom Dalipagićem, koji je presudno utjecao na kasnije uspjehe “Crno-belih”.

Osim Partizana trenirao je i Crvenu zvezdu, u kojoj je rekorder sa 167 pobjeda na 272 utakmice, zatim Pulu, Barcelonu, Zaragosu, Filodoro iz Napulja, Onix iz Caserte.

Član je Kuće slavnih Svjetske košarkaške federacije od 2007. godine.

Izvor: Agencije