Preminuo legendarni košarkaški trener Boško ‘Pepsi’ Božić

Boško Božić, Boško Božić Pepsi
Prije tačno mjesec dana Božiću je dodijeljena Državna nagrada za sport 'Franjo Bučar' (Marko Lukuni? / Pixsell)

Legendarni trener i utemeljitelj Košarkaškog kluba Zagreb te bivši izbornik hrvatske muške reprezentacije Boško “Pepsi” Božić preminuo je u četvrtak u Zagrebu u 67. godini, prenosi Hina. 

Božić je 1970. kao 18-godišnjak sa skupinom prijatelja i košarkaških entuzijasta osnovao Košarkaški klub Siget u istoimenom novozagrebačkom naselju u kojem je stanovao.

Nakon četiri godine igrački dres zamijenio je trenerskom ulogom, a 1976. klub je prerastao kvartovske okvire i preimenovan je u KK Novi Zagreb.

Božić ga je u trenerskoj ulozi doveo sve do prvoligaškog društva u bivšoj državi.

U samostalnoj Hrvatskoj klub je promijenio ime i postao KK Zagreb, a najveći uspjeh ostvario je 2011., kad je osvojio naslov prvaka Hrvatske i izborio mjesto u Euroligi.

Selektor reprezentacije na EP-u 1999.

No, tada Božića više nije bilo u vodećim klupskim strukturama jer se 1999. odlučio povući nakon sukoba s tadašnjim predsjednikom kluba Željkom Čovićem.

U tom je razdoblju bio imenovan izbornikom hrvatske muške reprezentacije, koju je vodio 1999. na Europskom prvenstvu u Francuskoj, gdje su naši košarkaši predvođeni Tonijem Kukočem osvojili 11. mjesto, a Božić završio svoj izbornički mandat.

Božić se tada posvetio vođenju Udruge hrvatskih košarkaških trenera, čiji je bio dugogodišnji predsjednik.

Prije točno mjesec dana dodijeljena mu je Državna nagrada za sport “Franjo Bučar”.

Izvor: Agencije