Preminuo kolumnista Al Jazeere Risto Popovski

Posljednjih godina Risto Popovski je bio i stalni komentator iz Makedonije za portal Al Jazeere Balkans (Ustupljeno Al Jazeeri)

Preminuo je Risto Popovski, jedan od najpoznatijih makedonskih novinara.

Obitelj je potvrdila da je preminuo u 74. godini, u ponedjeljak uvečer, nakon kratke bolesti.

U dugoj i bogatoj karijeri, Popovski je radio kao novinar za Radio Skopje i novinsku agenciju Tanjug, bio je dopisnik iz Moskve u vrijeme povijesnih promjena početkom devedesetih godina.

Godine 1992. osnovao je Nezavisnu novinsku agenciju Makfax, prvu privatnu novinsku agenciju na području bivše Jugoslavije.

Jedan je od inicijatora osnivanja medijske platforme CIVIL – Freedom Center i veliki zagovornik slobode izražavanja i slobode medija, demokracije i ljudskih prava.

Veliki gubitak za novinarstvo

Dobitnik je nagrade za životno djelo Udruženja novinara Makedonije.

Pisao je i za zagrebački Globus, dnevni list Sloboden pečat, a posljednjih godina bio je i stalni komentator iz Makedonije za portal Al Jazeere Balkans.

Al Jazeera Balkans odlazak kolege Popovskog smatra velikim gubitkom kako za ovu redakciju, tako za novinarsku profesiju u cjelini. 

Risto je dao namjerljiv doprinos našim nastojanjima da regiji dajemo ono najbolje od naše profesije, da radimo na istini i pomirenju i održavamo najviše standarde u profesiji. 

Izvor: Al Jazeera