Preminuo Jose Cutileiro

Cutileiro je mnogima poznat kao diplomat koji je predložio plan za mirnu podjelu Bosne i Hercegovine (EPA)

Portugalski diplomat Jose Cutileiro, nekadašnji specijalni predstavnik Komisije za ljudska prava Ujedinjenih nacija za stanje u Bosni i Hercegovini i bivšoj Jugoslaviji, preminuo je u Briselu u 86. godini.

Informacije o njegovoj smrti potvrdila je njegova supruga agenciji Lusa. Cutileiro je bio hospitaliziran u Briselu, gdje je i preminuo, piše Observador.

Poznat je po tome što je 1992. predsjedavao Mirovnom konferencijom za bivšu Jugoslaviju te po tome što je 1994. bio generalni sekretar Zapadnoevropske unije, odnosno evropskog vojnog saveza, prenose mediji u regiji.

Plan za podjelu

Cutileiro je mnogima poznat kao diplomat koji je predložio plan za mirnu podjelu Bosne i Hercegovine na bošnjačku, srpsku i hrvatsku teritoriju.

Njegov, tzv. “Kutiljerov plan” bio je prvi i posljednji mirovni plan potpisan prije početka rata u Bosni i Hercegovini. Potpisali su ga 18. marta 1992. Alija Izetbegović, Radovan Karadžić i Mate Boban.

Prema tom planu, Bosna i Hercegovina trebala je postati decentralizirana država u kojoj bi svi kantoni bili podijeljeni prema nacionalnoj osnovi. Ipak, nakon sastanka s američkim ambasadorom u Jugoslaviji Warrenom Zimmermannom 28. marta 1992. Izetbegović je odbacio taj plan.

Izvor: Agencije