Oglasi

Preminuo istaknuti hrvatski novinar Denis Kuljiš

Radio je kao urednik i novinar nekoliko medija, objavljivao je kolumne u Hrvatskoj, Srbiji i BiH, kao i knjige.
Denis Kuljiš preminuo je u Zagrebu nakon kratke i teške bolestiAl Jazeera

Istaknuti hrvatski novinar, pisac i publicist Denis Kuljiš umro je u nedjelju u Zagrebu u dobi od 68 godina nakon kratke i teške bolesti.

Denis Kuljiš rođen je u Splitu 1951. godine. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirao je opću lingvistiku i sociologiju. 

U novinama redovito piše od 1972., 1979. zaposlio se u Poletu, te 1980. u Vjesniku.

Radio je kao urednik i novinar Starta, Danasa i Studija. Godine 1989. zajedno s partnerima osnovao je tvrtku Media Press, koja je sudjelovala u pokretanju privatnog nezavisnog političkog tjednika Globus, gdje je proveo pet godina kao glavni urednik.

Tvrtka je za to vrijeme prerasla u Europapress Holding, najveću novinsko-izdavačku kuću u zemlji, u kojoj je pokrenuo još i tjednike Gloria i OK! Napustivši EPH, s ostalim dioničarima tvrtke Media Press pokrenuo je politički tjednik Nacional, koji vodi dvije godine. Kad su ga iz njega izbacili pošto je izvršeno neprijateljsko preuzimanje tvrtke, s vlastitim kapitalom pokrenuo je dvotjednik Ultra, koji je propao.

Potom je pokrenuo magazin Penthouse za Slobodnu Dalmaciju te se nakon toga zaposlio kao savjetnik Uprave EPH, gdje je povremeno obavljao i različite uredničke funkcije (zamjenik glavnog urednika Globusa, urednik Playboya, supervizor pokretanja izdanja Playboy SCG).

Knjiga novinskih tekstova i feljtona

Sudjelovao je kao urednik u ponovnom pokretanju kulturnog magazina Gordogan. Krajem 2012. bio je među pokretačima uskoro ugašenog dnevnika, 21. stoljeće.

Od 2005. do 2017. objavljivao je kolumne u Jutarnjem i Večernjem listu te nizu dnevnih novina u Srbiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini, a njegova kolumna „1000 šema Denisa Kuljiša“ izlazila je godinama na zadnjoj stranici Globusa. U posljednje vrijeme objavljivao je na portalu „Dnevno“ i na svojem portalu „Žurnalist“.

Objavio je knjigu novinskih tekstova i feljtona „Majmuni, gangsteri i heroji“ (2001.), koja je 2005. dobila nastavak pod naslovom „Majmuni, gangsteri, heroji, geniji, lupeži & papci“.

Objavio je još „Dva pamfleta protiv Tuđmana“ (2004.), „Ad hominem“ (2006.), politički roman „Hrvatski Bog Merkur“ (2010.) i zbirku eseja „Wahrheit Macht Frei“ (2011.), podnaslovljenu „pet-šest priča o ustaša i partizanima, od Luburića do Karamarka“.

Zajedno s povjesničarom Williamom Klingerom potpisuje knjigu „Tito: Neispričane priče“ (2013.), a nedavno je u izdanju beogradskog Službenog glasnika izašla i njegova knjiga „Titov tajni imperij“.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.