Preminuo glumac Relja Bašić

S grupom istaknutih glumaca svoje generacije osnovao je prvo hrvatsko putujuće privatno pozorište Teatar u gostima (Robert Ani? / Pixsell)

U Zagrebu je u petak uvečer u 87. godini preminuo veliki hrvatski filmski i pozorišni glumac Relja Bašić, izvijestili su hrvatski mediji. 

U svojoj bogatoj umjetničkoj karijeri odigrao je više od 3.700 pozorišnih predstava, glumio u 56 domaćih filmova i brojnim inostranim, osnovao je i trideset godina vodio putujuće pozorište Teatar u gostima, a u hrvatskoj kinematografiji ostat će zapamćen kao “gospodin Fulir” iz legendarnog filma Kreše Golika Tko pjeva zlo ne misli

Relja Bašić je rođen u Zagrebu 1930. godine, diplomirao je glumu na Akademiji dramskih umetnosti (ADU) u klasi dr. Gavelle. 

Godine 1955, pri kraju studija, reditelj Bojan Stupica ga uključuje u dramski ansambl Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, gdje, ostvarivši niz uloga sa istaknutim rediteljima (Stupica, Radojević, Gavela, Paro, Habunek, Violić, Juvančić, Spaić) i odigravši 498 predstava ostaje u stalnom angažmanu do 1967. godine, prenijela je Hina.

Godine 1968. Bašić prelazi u status samostalnog umjetnika te kao glumac i reditelj djeluje u Teatru ITD, Kazalištu Komedija, Zagrebačkom kazalištu mladih, kao i na Dubrovačkim ljetnim igrama. 

Prvo hrvatsko putujuće privatno pozorište

U tim pozorištima odigrao je 797 predstava i realizovao svojih prvih šest režija (Ljubaf, Crna komedija, Jedan dan u smrti Joe Egg, Stara vremena, Obećanja i Hotel Plaza).

Godine 1974. s grupom istaknutih glumaca svoje generacije osnovao je prvo hrvatsko putujuće privatno pozorište Teatar u gostima, u kojem kao umjetnički direktor, glumac i reditelj ostaje sve do njegovog prestanka djelovanja 2004. godine. 

Za svoj umjetnički rad Relja Bašić je dobio mnogobrojne nagrade i priznanja.

Izvor: Agencije