Preminuo glumac, pisac i režiser Sam Shepard

Shepard, koji je odrastao na jednom ranču u Kaliforniji, autor je 44 pozorišna komada, nekoliko knjiga kratkih priča, eseja i memoara (AP)

Američki dramski pisac, glumac, scenarista i režiser Sam Shepard, dobitnik Pulitzerove nagrade za dramu 1979. godine, umro je u 74. godini, saopćila je u ponedjeljak porodica.

Kako se navodi, Shepard je preminuo u četvrtak u svojoj kući u Kentakiju uslijed komplikacija nastalih zbog amiotrofične lateralne skleroze, odnosno Lou Gehrigove bolesti.

Shepard, koji je odrastao na jednom ranču u Kaliforniji, autor je 44 pozorišna komada, nekoliko knjiga kratkih priča, eseja i memoara.

Osvojio je Pulitzerovu nagradu za dramu za komad Sahranjeno dijete (Buried child) iz 1979. godine, prenosi AP.

Glumio je u desetak filmova, a za ulogu u filmu The Right Stuff iz 1983. bio je nominiran za Oskara.

Igrao je i u filmovima Dosje Pelikan sa Julijom Roberts, s kojom je glumio i u filmu Čelične Magnolije zajedno sa Dolly Parton, Padu crnog jastreba Ridleyja Scotta iz 2001. godine, crnoj komediji Avgust u okrugu Osage sa Meryl Strip…

Pisao je scenarije za filmove kao što su Dolina smrti i Pariz, Teksas koji je 1984. nagrađen Zlatnom palmom u Kanu za najbolji film.

Među posljednjim ostvarenjima na televiziji ističe se njegova uloga u Netflixovoj seriji Bloodline.

Studirao poljoprivredu

Rođen je 1943. godine u američkoj saveznoj državi Ilinois.

Majka mu je bila nastavnica, a otac vojni oficir, koji je bio ratni pilot tokom Drugog svjetskog rata, ističe Reuters.

Po završetku srednje škole, godinu dana je studirao poljoprivredu, prije nego što se pridružio putujućoj pozorišnoj trupi i sa 19. godina preselio u New York, gdje je počeo pisati.

Magazin New York opisao ga je kao „najvećeg američkog dramskog pisca svoje generacije“.

Za ulogu u pozorišnoj predstavi A Number, u Off Broadway produkciji, dobio je odlične kritike.

Premijera njegove posljednje predstave A Particle of Dread održana je 2014. godine u New Yorku, a njegov roman The One Inside objavljen je u februaru ove godine.

Shepard je bio poznat i kao autor kratkih priča, eseja, memoara.

Izvor: Agencije