Preminuo Gallieno Ferri, autor legendarnog Zagora

Gallieno Ferri je u septembru za AJB kazao: Publike prekoputa Jadranskog mora i na Bosforu su tople i zanosne (Ustupljeno Al Jazeeri)

Piše: Ibrahim Sofić

Italijanska izdavačka kuća “Sergio Bonneli” objavila je u subotu navečer da je preminuo prvi crtač Zagora, “Duha sa sjekirom”, legendarnog strip junaka koji je decenijama popularan kako u domovini, tako i u državama na prostoru bivše Jugoslavije.

Prije nekoliko mjeseci Al Jazeera je objavila intervju s Ferrijem, u kojem je kazao kako ga je iznenadila popularnost Zagora, koja traje već pet decenija, te da je dirnut činjenicom da na Balkanu i danas odrastaju generacije koje vole stripove u kojima se pojavljuju Zagor i njegov vjerni pratilac Chico.

“U posljednje vrijeme često dobijam pozive da gostujem u državama koje su nastale raspadom nekadašnje Jugoslavije, kao i u turskom Istanbulu, gdje me dočekuju kao pravu zvijezdu. Publike prekoputa Jadranskog mora i na Bosforu su tople i zanosne”, govorio je Ferri u septembarskom intervjuu za Al Jazeeru Balkans.

“Bio sam sretan kada sam saznao da su moji likovi stigli do toliko čitatelja širom svijeta. Na počecima rada nisam nikada ni sumnjao da ću postati tako važan segment brojnih generacija koje su odrasle čitajući avanture mojih likova. Danas sam dirnut da znam da se to desilo.”

Dolazak Mister Noa

Ferri je zaslužan i za kreiranje još jednog poznatog lika iz italijanske škole stripa, Mister Noa, no njegovi počeci sežu još od godina nakon Drugog svjetskog rata.

Ferri je rođen 1929. godine, a 1949. objavio svoj prvi strip kod jednog malog izdavača u Đenovi.

“Javio sam se na oglas i predstavio se izvjesnom Giovanniju De Leu, poslovnom čovjeku iz svijeta izdavaštva, koji mi je dao priliku, uprkos mome manjku iskustva.”

Radio je na brojnim projektima u Italiji (Zeleni fantom) i Francuskoj (Thunder Jack), da bi se Ferri 1960. godine posvetio samo italijanskom izdavaštvu.

“Tada sam se, u Milanu, upoznao sa Sergiom Bonellijem, koji je u to vrijeme na trafike i prodajna mjesta slao stripove o Texu. Sergio, koji je bio skoro moj vršnjak, imao je dobru viziju mojih radova i odmah mi je dao nekoliko scenarija za strip.”

Saradnja s Bonellijem

Bonelli, koji se tada kao scenarista potpisivao kao “Guido Nolitta”, Ferriju je dao projekat o “liku u stripu o kojem je dosta razmišljao”.

“Iznio mi je svoje planove, namjere, želio se obratiti mlađoj publici od one koja je čitala Texa”, ističe.

“Napravio sam nekoliko studija kako bih pokušao definirati kostim i kompletnu pojavu Zagora, dok nisam konačno dobio pobjedničku kombinaciju. Ono što je posebno bitno, kreirao sam poseban dio svijeta, šume Darkwooda, kao doma Duha sa sjekirom.”

Veliki broj ljubitelja stripa također cijeni lik Jeromea Drakea – Mister Noa tačnije, američkog pilota koji živi i radi u Brazilu- koji se pojavio 1975. godine.

Adio, maestro Ferri…

Izvor: Al Jazeera