Preminuo filmski producent Ronald Schwary

Najpoznatiji je po drami iz 1980. "Obični ljudi" u kojoj su glumili Timothy Hutton i Donald Sutherland (Screenshot)

Dobitnik Oscara, filmski producent Ronald Schwary, preminuo je  u Los Angelesu u 77. godini, javio je Hollywood Reporter, prenosi Tanjug.

Najpoznatiji je po drami iz 1980. Obični ljudi u kojoj su glumili Timothy Hutton (59), Donald Sutherland (84) i mnogi drugi. 

“Proteklih godina borio se jako da bi bio najbolji što može biti, neprestano se šalio i smijao bez obzira na to koliko je težak dan bio. Njegov zanos i dalje je bio tu unatoč svim kušnjama i nevoljama kroz koje je prolazio zbog svoje bolesti”, rekli su njegovi sinovi  Neil i Brian.  

Odlazak iz filmske industrije

Ronald je otišao iz filmske industrije 2015. godine nakon što je saznao da ima rijetki neurološki poremećaj. Ipak, prije nego što je završio svoju karijeru, pomogao je da brojni filmovi ‘ožive’.

Osim Običnih ljudi radio je i na Vojnikovoj priči, drami Bez pakosti te Mirisu žene. Nakon što mu je uručen Oscar za film Obični ljudi, Schwary je izjavio: 

“Kad je prije četiri i po godine Robert Redford pročitao roman, bio je uvjeren kako bi to mogao biti vrlo poseban film. To njegovo uvjerenje, zajedno sa njegovim redateljskim umijećem, bila nam je svima inspiracija.”

Radio je i na filmu Upoznajte Joea Blacka iz 1998. u kojem je glumio Brad Pitt. Karijeru je započeo 1976. kad je bio pomoćni producent na filmu Shadow of the Hawk.

Izvor: Agencije