Preminuo državni sekretar u Vladi Srbije

To je prvi smrtni slučaj od posljedica zaraze korona virusom u Vladi Srbije (EPA)

Državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu životne sredine Srbije Branislav Blažić, koji je bio hospitaliziran 24. marta, preminuo je od posljedica zaraze korona virusom, javila je agencija Tanjug.

Informaciju su potvrdili zamjenica direktora Instituta za javno zdravlje “Batut” Darija Kisić Tepavčević, te ministarstvo u kojem je radio.

“Među pet preminulih muškaraca je i državni sekretar Blažić”, rekla je Kisić Tepavčević novinarima na konstataciju da se ta informacija pojavila neposredno prije konferencije za novinare.

“Njegovim iznenadnim odlaskom izgubili smo iskrenog borca za dobrobit našeg društva i čoveka koji je dao veliki ljudski i profesionalni doprinos borbi za zdravu životnu sredinu Srbije”, saopćilo je Ministarstvo.

Srbijanski mediji navode da je prije pet dana Blažić priključen na respirator i da je njegovo stanje otad do danas bilo stabilno.

Istaknuti član SNS-a

Iz Blica navode da je Blažić (rođen 1957) iz Kikinde, grada koji je jedno od žarišta epidemije korona virusa u Srbiji, ali već godinama živi i radi u Beogradu. Bio je smješten u Infektivnoj klinici u Beogradu.

Jedan je od osnivača Srpske napredne stranke i član stranačkog predsjedništva.

Završio je Medicinski fakultet, bio specijalist opće hirurgije, a iza sebe je ostavio troje djece.

Od 1986. do 1988. bio je načelnik hitne službe u Kikindi. Radio je i kao hirurg u Opštoj bolnici u Kikindi.

U više mandata bio je biran za zastupnika na saveznom, republičkom i pokrajinskom nivou.

Izvor: Agencije