Preminuo britanski naučnik Stephen Hawking

Znameniti britanski teoretski fizičar Stephen Hawking preminuo je u dobi od 76 godina u svojoj kući u Cambridgeu, objavila je njegova porodica u srijedu u ranim jutarnjim satima.

“Duboko smo ožalošćeni što je naš dragi otac danas preminuo. Bio je veliki naučnik i izvanredan čovjek čiji će rad i naslijeđe dugo živjeti”, poručila su Hawkingova djeca Lucy, Robert i Tim.

“Njegova hrabrost i upornost, zajedno s briljantnim umom i humorom, inspirisale su ljude širom svijeta”, stoji u objavi, prenosi Hina.

Hawking, rođen u Oxfordu 1942. godine, završio je studij fizike na Univerzitetu Oxford, a doktorsku disertaciju iz kosmologije odbranio je na Univerzitetu u Cambridgeu.

Teorije o svemiru

Godine 1974. postao je član Kraljevskog društva iz Londona, jednog od najstarijih naučnih udruženja na svijetu, a potom profesor matematike i fizike na Lucasovoj katedri Univerziteta u Cambridgeu, gdje su nekad predavali velikani poput Isaaca Newtona i Paula Diraca.

Poznat je po doprinosima na poljima kosmologije i kvantne gravitacije, posebno u kontekstu crnih rupa, te popularnim pisanim djelima u kojima iznosi svoje teorije o svemiru.

Najpopularnije djelo mu je naučni bestseler Kratka historija vremena (A Brief History of Time), koji je zauzeo prvo mjesto na listi bestselera britanskog Sunday Timesa i tamo se zadržao rekordnih 237 sedmica.

U mladosti je obolio od amiotrofične lateralne skleroze (ALS), paralizirajuće bolesti koja uzrokuje slabljenje mišića.

Potpuno nepokretan, u kolicima, s vremenom je izgubio i sposobnost govora, pa je s okolinom komunicirao jedino pomoću računarskog sintetizatora glasa.

Izvor: Al Jazeera i agencije