Oglasi

Preminuo borac za ljudska prava Srđan Dizdarević

Dizdarević je branio ljudska prava i slobode u BiH, kritizirao kriminal i korupciju te zagovarao mir i suživot.
U profesionalnoj karijeri Dizdarević je bio i novinar i urednik lista Oslobođenje, a potom i u diplomatskoj službiAl Jazeera

Građanski aktivist i dugogodišnji predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava Bosne i Hercegovine Srđan Dizdarević umro je u utorak u Sarajevu, potvrdili su članovi obitelji.

Dizdarević je rođen u Sarajevu 1952. godine i pripada uglednoj antifašističkoj obitelji čiji su članovi nekadašnji istaknuti političari i diplomate.

Diplomirao je na Filozofskom fakultetu, a tijekom karijere bio je novinar i urednik lista Oslobođenje, a potom i u diplomatskoj službi.

Predsjedanje Helsinškim komitetom BiH preuzeo je 1995. godine i na toj je dužnosti ostao sve do 2014. godine.

Obnašao je i dužnost člana Izvršnog komiteta Međunarodne helsinške federacije.

Bio je istaknuti branitelj ljudskih prava i sloboda u BiH, oštar kritičar kriminala i korupcije i odlučni zagovaratelj mira i suživota.

U Alternativnom Vijeću ministara obnašao je dužnost ministra vanjskih poslova, a radio je i na izradi Izbornog zakona.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.