Oglasi

Preminuo bivši predsjednik Sudana Abdulrahman al-Dahab

Prije 33 godine je vodio udar kojim je sa vlasti zbacio Jaafara Nimeirija, a godinu poslije je predao vlast novoj vladi.
Abdulrahman Suwar al-Dahab je bio ministar odbrane prije nego što je poveo vojni udar u SudanuAl Jazeera

Bivši predsjednik Sudana Abdulrahman Suwar al-Dahab preminuo je u Saudijskoj Arabiji, objavila je sudanska državna novinska agencija.

Osamdesettrogodišnji bivši lider umro je u vojnoj bolnici u Rijadu, kaže se u saopćenju, bez ostalih detalja.

Dahab, nekadašnji vojni oficir, bio je ministar odbrane prije nego što je 1985. godine poveo vojni udar, kojim je zbacio Jaafara Nimeirija, koji je bio predsjednik još od 1969. godine.

Kada je Dahab preuzeo vlast, obećao je da će u roku od godinu dana organizirati izbore, u što je malo ko u ratom uništenoj zemlji vjerovao.

Predao vlast novoj vladi

No, sljedeće godine je predao vlast novoizabranoj vladi, na čelu s premijerom Sadiqom al-Mahdijem.

Al-Dahab je tada napustio političku pozornicu, posvetivši se religioznim pitanjima, a uskoro je postao predsjednik Islamske organizacije, sa sjedištem u Khartoumu.

Godine 1972. bio je savjetnik tadašnjem katarskom emiru, Sheiku Khalifi bih Hamedu Al Thaniju.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.