Oglasi

Preminuo bh. književnik Tvrtko Kulenović

Prvi predsjednik P.E.N. centra BiH i nekadašnji direktor Narodnog pozorišta preminuo je u 85. godini.
Kulenović je pisao romane, eseje, putopise, pripovijetke, radiodrame...Facebook/Alma Džubur Kulenović

U Sarajevu je u 85. godini preminuo bosanskohercegovački književnik i profesor Tvrtko Kulenović.

Rođen je u Šapcu, 9. aprila 1935. godine, gdje je završio osnovnu školu i prvi razred gimnazije. Srednju školu završava u Sarajevu. Studirao je i diplomirao jugoslavensku književnost na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

U zvanje redovnog profesora na Odsjeku za opću književnost i bibliotekarstvo u Sarajevu izabran je 1983. godine. Predavao je i na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, Akademiji umjetnosti u Novom Sadu i Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. 

Brojna djela

Bio je prvi predsjednik P.E.N. centra Bosne i Hercegovine, osnovanog 30. oktobra 1992, te direktor Narodnog pozorišta Bosne i Hercegovine (1999–2003). Također je bio redovni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, te saradnik časopisa Sarajevske sveske.

Pisao je romane, eseje iz oblasti teatrologije i književne teorije i kritike, putopise, pripovijetke, radiodrame.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.