Preminuo bh. arhitekta, akademik Ivan Štraus

Ivan Štraus je rođen u Srbiji, odrastao u Banjoj Luci, a profesionalno je najviše djelovao u Sarajevu (Arhiva)

Jedan od najistaknutijih bosanskohercegovačkih arhitekata, akademik Ivan Štraus, preminuo je u subotu u Sarajevu, saopćeno je iz Asocijacije arhitekata u Bosni i Hercegovini.

Rođen je u Srbiji 1928. godine, odrastao u Banjoj Luci, a profesionalno je najviše djelovao u Sarajevu.

Višestruko nagrađivani autor imao je priliku raditi u doba najvećeg građevinskog zamaha bivše Jugoslavije i tako realizirati brojne objekte visoke arhitektonske vrijednosti.

Predstavnik je jednog doba i jedne arhitekonske scene, čije se vrijednosti tek danas pokušavaju adekvatno sagledati izložbama poput one organizirane u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku.

Brojni objekti, nagrade, izložbe

Nagrade koje je dobio su brojne, a izdvajaju se međunarodni konkurs za Glavnu poštu, ministarstvo PTT i upravu telekomunikacija u Addis Abebi, na kojem je pobijedio zajedno s arhitektom Zdravkom Kovačevićem, te dvije prve nagrade za Operu u Sofiji i džamiju u Oranu (Alžir), u saradnji s Halidom Muhasilovićem.

Pored objekata, autor je i brojnih knjiga i izložbi.

“U dugoj i bogatoj karijeri, doživio je da njegovi objekti budu i barbarski rušeni, i ponovo uzdignuti iz pepela. Izvodio je objekte i u ostalim gradovima bivše Jugoslavije, poput Muzeja avijacije u Beogradu ali gradeći Elektroprivredu Bosne i Hercegovine, Unisove nebodere, Shopping centar, Naselje Sunca i hotel ‘Holiday Inn’, najsnažniji pečat ostavio je u Sarajevu, gradu koji bi bez njega zasigurno izgledao potpuno drugačije”, navode iz Asocijacije arhitekata u Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije