Preminula posljednja Francuskinja koja je preživjela Auschwitz

Historičari vjeruju kako je njemački nacistički režim u logoru Auschwitz-Birkenau ubio između 1,1 i 1,5 miliona ljudi (EPA)

Posljednja francuska logorašica iz Auschwitza preminula je u 101. godini, objavio je ured francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. 

Macron je odao počast Henriette Cohen, koja je preminula u ponedjeljak, nazvavši ju “hrabrom, snažnom, velikodušnom i predanom ženom”. 

Njemačka tajna policija Gestapo privela je Cohen i njezinu svekrvu u okupiranom Marseilleu u maju 1994. godine, stoji u objavi Elizejske palače. 

Svekrva je ubijena u plinskim komorama u Birkenauu ubrzo nakon deportacije. Henriette je preživjela, a pri povratku u Francusku u januaru 1945. težila je samo 35 kilograma.

Nije govorila o svom iskustvu

Tada se ujedinila sa svojim suprugom i dvije kćeri koji su uspjeli pobjeći od Gestapa i koje su sakrili lokalni seljaci. 

Kao i većina onih koji su preživjeli holokaust, Cohen nije htjela govoriti o svom iskustvu. 

“Napokon, nakon četrdeset godina tišine, pronašla je snagu svjedočiti i ispričati najmlađima o užasima logora kako nitko ne bi mogao negirati holokaust”, piše Elizejska palača. 

Historičari vjeruju kako je njemački nacistički režim u logoru Auschwitz-Birkenau ubio između 1,1 i 1,5 miliona ljudi. 

Izvor: Agencije