Preminula Mirjana Marković, supruga Slobodana Miloševića

Mirjana Marković je u Rusiju otišla 2003. godine, dve godine nakon hapšenja i izručenja njenog supruga Haškom tribunalu (Reuters)

Mirjana Mira Marković, supruga nekadašnjeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, preminula je u Rusiji u 77. godini.

Kako je za Nedeljnik potvrdio Hadži Dragan Antić, bivši direktor Politike i porodični prijatelj, ona je preminula u 13 časova u bolnici u Moskvi.

Markovićeva je u Rusiju otišla 2003. godine, dve godine nakon hapšenja i izručenja njenog supruga Haškom tribunalu za ratne zločine, koji je umro u pritvorskoj jedinici tog tribunala 2006. godine.

Markovićeva je u Rusiji zatražila politički azil i tamo je provela poslednje godine svog života.

Za njom je 2005. godine godine raspisana poternica zbog zloupotreba oko dodeljivanja stanova u Beogradu, ali je Rusija odbila da je izruči Srbiji, jer je imala status političke izbeglice.

Sumnjičena za naručivanje političkih ubistava

Apelacioni sud u Beogradu je 28. marta 2019. godine ukinuo presudu kojom je osuđena na godinu dana zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja pri dodeli državnih stanova, te naložio da se suđenje ponovi.

Markovićeva je bila univerzitetski profesor u Beogradu, gde je predavala sociologiju, ali je bila i politički angažovana – najpre u Savezu komunista, a potom i kao jedan od osnivača Jugoslovenske levice (JUL), partije koja je devedesetih godina prošlog veka bila koalicioni partner vladajućoj Socijalističkoj partiji Srbije, koju je predvodio njen suprug Slobodan Milošević. 

Sumnjičili su je da je odgovorna za naručivanje ubistava Ivana Stambolića, nekadašnjeg predsednika Srbije i Miloševićevog kuma, s kojim se razišao posle Osme sednice Saveza komunista Srbije, kao i za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, ali nisu se pojavili dokazi koji bi potvrdili te sumnje, pa protiv nje za te zločine nije vođen krivični postupak.

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić uputio je podovom smrti Mirjane Marković izjavu saučešća porodici Milošević.

U telegramu je poručio da je SPS spremna da u dogovoru s porodicom i Udruzenjem Sloboda pruzi pomoć u organizovanju sahrane.

Izvor: Al Jazeera i agencije