Preminula glumica Zdenka Heršak

Osim izuzetne glumačke karijere, Zdenka je Heršak je objavila desetak knjiga (Jurica Galoi? / Pixsell)

Glumica Zdenka Heršak, dugogodišnja članica glumačkog ansambla kazališta Gavella, preminula je u Zagrebu u 92. godini, javlja Hina.

Zdenka Heršak rodila se u Zagrebu, 19. augusta 1928. godine. Odrasla je na zagrebačkoj Savici, u svom rodnom gradu završila je Zemaljsku glumačku školu, nakon čega je dvije godine bila članica studija Jadran filma.

Kratko je bila u dubrovačkom kazalištu te je nastupala kao balerina u Hrvatskom narodnom kazalištu, a kad je Branko Gavella osnovao teatar u Frankopanskoj, pridružuje se njegovom ansamblu, čijom članicom ostaje sve do odlaska u mirovinu, podsjećajući iz kazališta Gavelle.

“Od početka je bila vedrim duhom Zagrebačkog dramskog kazališta, kasnijeg Gradskog dramskog kazališta Gavella, optimistična i znatiželjna, osoba velikog vitaliteta i energije, teatar i život shvaćala je kao igru u koju se ulazi otvorenog srca”, ističu iz tog kazališta.

Bogata karijera

Zdenka Heršak u teatru u Frankopanskoj igrala je u nizu predstava, od samog njegovog osnivanja. Prva među njima je O miševima i ljudima Steinbecka i Škiljana, iz 1954., a do 1991. i Čehovljevog Galeba u režiji Petra Večeraka. Zdenka Heršak na toj je pozornici glumila u 50-ak naslova.

Neke od nezaobilaznih predstava u kojima je igrala su Držićev i Škiljanov Dundo Maroje iz 1955., gdje je kao Laura na pozornicu tokom osam godina igranja izašla 130 puta, zatim legendarno Krležino i Radojevićevo Kraljevo, od 1970. do 1982. odigrano 173 puta; ili pak von Horváthove Priče iz Bečke šume u Spaićevojh režiji, koje su zabilježile više od stotinu izvedaba; a pamti ju se i kao Kobilu u Balkonu J. Geneta, Babakinu u Ivanovu A. P. Čehova, Bessie Burgess u predstavi Plug i zvijezde, po Mary u Spašenima E. Bonda, Mariolu u Gle, kako dan lijepo počinje Z. Bajsića, Majoricu Beregi U pozadini M. Feldmana… Nastupala je i u drugim kazalištima u Zagrebu, te u Rijeci, Šibeniku, Dubrovniku…, podsjećaju iz Gavelle.

Pojavila se u više od 60 filmova i serija, a među njenim najvažnijim ulogama su one u filmovima Kužiš stari moj, Seljačka buna 1573., Događaj, Hoću živjeti, U raljama života, Ne daj se, Floki, Leo i Brigita, Duga mračna noć te serije Naše malo misto, Nepokoreni grad, Smogovci, Putovanje u Vučjak, Bitange i princeze

Osim izuzetne glumačke karijere, Zdenka je Heršak je objavila desetak knjiga.

Izvor: Agencije