Premijerka Srbije najavila rast plata od pet do 10 posto

Brnabić: Ovo smo pažljivo odmeravali da damo pozitivan signal zaposlenima u državnoj administraciji, a da se ne vraćamo na vreme kad je ustvari najbolji posao bio u administraciji (Tanjug)

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je danas kako će za 10 posto biti povećane plate prosvjetnim, zdravstvenim i socijalnim radnicima, vojsci, policiji, sigurnosnim službama, kao i zaposlenima u sudovima, tužilaštvima, zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, u ustanovama kulture i poreskoj upravi.

Zaposlenima u administraciji, stručnim službama ministarstva, u Skupštini, slijedi povećanje od pet posto, dodala je ona.

„Najvećem broju zaposlenih u javnom sektoru, a pre svega učiteljima i nastavnicima u osnovnim i srednjim školama, vaspitačima, naučnicima, lekarima, medicinskim sestrama i tehničarima, zaposlenima u ustanovama zdravstvene i socijalne zaštite, plate će biti povećane za 10 posto, kao i zaposlenima u sudovuma i tužilaštvima, Zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, ustanovama kulture i Poreskoj upravi“, navela je premijerka Srbije predstavljajući 100 dana rada Vlade u Kruševcu.

Kako je dodala, zbog težine poslova koje obavljaju, odgovornosti koju imaju i uvjeta u kojima rade, povećanje od deset posto slijedi i vojsci, policiji i sigurnosnim službama.

Dalje reforme

Zaposlenima u administraciji, stručnim službama ministarstava, Skupštini, slijedi povećanje od pet posto, istakla je Brnabić i pojasnila kako to znači da će zaposleni u Ministarstvu pravde dobiti povećanje od pet, ali zaposleni u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija od 10 procenata.

„Ovo smo pažljivo odmeravali da damo pozitivan signal zaposlenima u državnoj administraciji, a da se ne vraćamo na vreme kad je ustvari najbolji posao bio u administraciji, jer onda privreda ne može da napreduje“, rekla je Brnabić.

Predsjednica Vlade Srbije je dodala kako se na osnovu procenta povećanja vidi da su u fokusu Vlade obrazovanje, zdravstvo, nauka, kultura, o čemu su, kao je kazala, govorila i prethodna vlada, ali i ona sama u ekspozeu.

Najavila je da slijede dalji reformski koraci u sistemu plata u javnom sektoru, kako bi se osiguralo odgovarajuće raspolaganje sredstvima, jer je važno da počnemo da nagrađujemo najbolje.

Izvor: Agencije