Premijerka Slovenije objavila tekst ostavke

Građani i građanke Slovenije sami treba da kažu ko treba voditi vladu i to je jedino ispravno, kazala je Bratušek (AFP)

Slovenska premijerka Alenka Bratušek je nakon godinu dana na toj funkciji o svojoj ostavci pismom obavijestila predsjednika Republike Boruta Pahora i predsjednika Narodne skupštine Janka Vebera, objavio je u ponedjeljak slovenski portal 24ur.

Bratušek je na Twitteru i Facebooku objavila tekst svoje ostavke, u kojoj kaže da “građani i građanke sami treba da kažu ko treba da vodi vladu i to je jedino ispravno”.

Bratušek će u ponedjeljak i utorak u Parizu prisustvovati redovnom ministarskom vijeću i Forumu Organizacije za evropsku saradnju i razvoj (OSCE).

Veber je rekao da će ostale članove skupštine Slovenije sa ostavkom Bratušek obavijestiti na sjednici koja će biti održana u srijedu ili četvrtak, prenosi Tanjug.

Ipak, ostaje nejasno za kada će biti zakazani prijevremeni izbori, navodi portal 24ur.

Prema poslovniku Narodne skupštine, ostavka Bratušek se mora naći na dnevnom redu parlamenta u roku od sedam dana od objavljivanja, a vlada će nastaviti da obavlja svoje funkcije do izbora novog premijera.

Mogući izbori

Predsjednik Republike, parlamentarne grupe ili najmanje deset članova imaju mogućnost da predlože novog mandatara, ali, prema ranijim informacijama, to se najvjerovatnije neće dogoditi, već će se ići na vanredne parlamentarne izbore. Na tome je insistirala i Bratušek.

Ako Narodna skupština u roku od 30 dana ne predloži novog mandatara ili prijedlog ne bude prihvaćen, predsjednik raspušta Skupštinu i raspisuje vanredne izbore.

Nova skupština mora biti izabrana najkasnije dva mjeseca od raspuštanja prethodne, a prijevremeni izbori mogu da budu održani najranije 40 dana od dana zakazivanja.

Većina poslanika, kao i sama Bratušek, za to su da izbori budu održani prije ljeta, dok pojedini poslanici vjeruju da izbori ne mogu da budu održani prije jeseni. Kao najraniji datum vanrednih izbora je spominjan 22. juni ili početak jula, a portal 24ur navodi da bi, ukoliko bi izbori bili raspisani danas, oni najranije mogli biti održani prije druge polovine jula.

Izvor: Agencije