Premijerka Škotske: Prijedlog Therese May o Brexitu je užasan

Nicola Sturgeon: 'Bez dogovora' i 'bez detalja' Brexit prosto nije prihvatljiv, posebno za Škotsku (EPA)

Premijerka Škotske Nicola Sturgeon ocijenila je u petak izjavu britanske premijerke Therese May, u kojoj je pozvala Evropsku uniju da prekine zastoj koji je nastao zbog Brexita, kao “užasnu”, prenose agencije.

Ona je na Twitteru poručila kako će, “ako je taktika [May] da okrivi EU za to što dogovora nema nanijeti veliku štetu svima kojima treba služiti”.

May je istakla kako je najbolji ishod pregovora za Veliku Britaniju da ona napusti EU s postignutim dogovorom, međutim, naglasila je kako je napuštanje bloka bez dogovora bolje nego napuštanje uz loš dogovor.

“Jedino približno izvodljivo rješenje za Brexit je ostanak na jedinstvenom tržištu i u carinskoj uniji. Ako [May] nije spremna na to, onda se Brexit ne treba dogoditi. ‘Bez dogovora’ i ‘bez detalja’ Brexit prosto nije prihvatljiv, posebno za Škotsku, pošto mi nismo glasali za ovo”, poručila je Sturgeon, prenosi Reuters.

‘Britanci traži poštovanje’

Britanska premijerka je ranije u petak, nakon što je Unija odbacila njen prijedlog na samitu u Salzburgu, izjavila kako bi EU trebala smisliti alternativu za njene prijedloge o Brexitu i upozorila kako nikad neće prihvatiti raspad Velike Britanije.

“Neću poništiti rezultate referenduma, niti ću podijeliti svoju državu. Potrebna nam je ozbiljna posvećenost u rješavanju dva glavna problema u pregovorima i spremni smo”, kazala je May.

Ona je rekla kako su pregovori u ćorsokaku i dodala kako je “neprihvatljivo” da EU odbaci njen prijedlog bez ponude alternative.

Također je kazala kako se evropski zvaničnici moraju postupati prema Velikoj Britaniji s “poštovanjem” u pregovorima o Brexitu.

‘Političke igre s obje strane’

“Kroz cijeli proces sam se prema EU odnosila samo s poštovanjem. Ujedinjeno Kraljevstvo očekuje isto, a dobri odnosi na kraju ovog procesa ovise o tome”, prenosi BBC riječi premijerke Velike Britanije.

Vođa opozicijskih laburista Jeremy Corbyn rekao je kako je prošlo vrijeme za političke igre oko Brexita.

“Političke igre s obje strane, EU i naše Vlade, moraju se okončati, jer izlazak bez sporazuma nije opcija”, kazao je Corbyn u saopćenju.

“Pregovaračka strategija Therese May oko Brexita je katastrofa. Torijevci su proveli više vremena svađajući se međusobno nego pregovarajući s EU-om.”

Izvor: Agencije