Premijerka Novog Zelanda: Zemlja dva puta pobijedila virus

Premijerka je dodala da će od srijede u Aucklandu vrijediti najniža razina borbe protiv pandemije (EPA)

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern najavila je u ponedjeljak ukidanje mjera uvedenih u Aucklandu radi suzbijanja drugoga vala epidemije korona virusa, ustvrdivši da je njena zemlja “ponovno pobijedila virus”, prenosi Hina.

Novi Zeland u maju je potpuno zaustavio prvi val korona virusa zahvaljujući strogim mjerama, a za zemlja zabilježila je niz od 102 dana bez novozaraženih osoba.

No, novo žarište epidemije otkriveno je u augustu u najvećem gradu Novog Zelanda, što je vlasti prisililo da za milion i pol stanovnika Aucklanda ponovno odrede stroge mjere potpunoga zatvaranja koje su trajale tri sedmice, sve do početka septembra.

Nakon toga u tom gradu na sjeveru zemlje 12 dana nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze korona virusom te je premijerka Ardern potvrdila da je epidemija sada pod kontrolom, pozdravivši stanovnike koji su morali izdržati novi lockdown.

Plan uspio dva puta

“Stanovnici Aucklanda i svi Novozelanđani držali su se plana koji je dosad uspio dva puta. I ponovno su pobijedili virus”, rekla je premijerka.

Uspjeh je za nju došao u pravom trenutku, s obzirom na to da se 17. oktobra održavaju parlamentarni izbori. Velika je vjerojatnost da će Ardern nakon izbora ostati na čelu vlade.

Premijerka je dodala da će od srijede u Aucklandu vrijediti najniža razina borbe protiv pandemije, koja vrijedi za ostatak zemlje.

To znači da više neće biti nikakvih ograničenja javnoga okupljanja.

No, Ardern je upozorila da ne treba “spavati na lovorikama”.

Izvor: Agencije