Premijerka Novog Zelanda: Utjeha muslimanima, ukor Trumpu

Ardern: Sa crnim šalom na glavi, grlila je članove porodica i puštala ih da na svoj način i svojom brzinom govore o svom bolu, a potom im nudila utjehu (EPA)

Mir i suosjećanje koje je pokazala premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern nakon ubistva 50 muslimana za koje se tereti bijeli supremacista povećali su renome liderke koja se našla ranije na udaru kritika zbog svoje mladosti, prenosi agencija Reuters.

U satima nakon masakra u Christchurchu zbog kojeg je u petak Novi Zeland u crno bio zavijen, 38-godišnja Ardern povukla je redom sve prave poteze.

Odmah je najteže masovno ubistvo moderne historije ove države nazvala terorističkim djelovanjem i krenula umirivati naciju.

Dan nakon napada, Ardern je bila na čelu višestranačke grupe koja je obilazila ožalošćene porodice i članove muslimanske zajednice. Sa crnim šalom na glavi, grlila je članove porodica i puštala ih da na svoj način i svojom brzinom govore o svom bolu, a potom im nudila utjehu.

„Jako nam je značilo kada je premijerka došla sa šalom“, kazala je Dalia Mohamed koja je žalila sa Husseinom Mustafom, svekrom njene kćeri i volonterom u džamiji Al Noor gdje je ubijeno više od 40 osoba.

Šefica novozelandske vlade odmah je najavila kako će prioritet njena rada biti kako da zakoni o oružju budu što strožiji.

„Djelovanje Ardern je bio nevjerovatno i vjerujem kako će joj se na tome čestitati kako u Novom Zelandu tako i van njega“, navodi politički komentator Bryce Edwards sa Univerziteta Victoria za agenciju Reuters.

Novi talas

Ona je u žižu javnosti došla tokom novozelandskih izbora 2017. godine kada je globalno bila karakterizirana kao dio naprednih, mladih lidera među kojima su bili francuski Emmanuel Macron i kanadski Justin Trudeau.

Trudnoća, porodiljsko odsustvo i rođenje kćerke dok je radila također su izdvojili Ardern jer su mnogi to tumačili kao simbol napretka žene na mjestu liderke.

Njenu popularnost, ali i kritike, pojačala su premijerkina gostovanja na američkim dijaloškim emisijama, kao i dovođenje kćerke na binu govornice UN-a.

Neki su navodili kako sumnjaju da svi njeni nastupi kriju nedostatak snage. Kritizirali su i njeno vođenje ekonomije jer je sigurnost u poslovanje palo na najniži nivo u 10 godina jer je zabranila da stranci budu vlasnici imovine i povećala minimalne plate.

No, tragedija u Christchurchu dala je priliku Ardern da kaže Novozelanđanima koja je snaga njihove države i odbace svaku sumnju u sebe. Ona je navela kako se napad nije desio jer je država sigurno utočište za mržnju, rasizam i ekstremizam.

„Zapravo smo izabrani jer toga nema kod nas. Jer mi predstavljamo različitost, sućut, dobročinstvo. Mi smo dom za one koji dijele naše vrijednosti. Dajemo utočište onima kojima je ono potrebno. A te vrijednosti neće i ne mogu biti pogođene ovim napadom“, kazala je premijerka tokom obraćanja naciji, a glas joj je pucao povremeno zbog emocija.

„[Napadačima] Možda ste nas izabrali – ali mi vas istinski odbacujemo i osuđujemo.“

Simpatije i ljubav

A mnogi su vidjeli i kulturan ukor prema američkom predsjedniku Donaldu Trumpu koji je kazao kako ne vidi jačanje bijelih nacionalista, premda bi to mogao biti problem novog Zelanda.

Ardern je rekla kako je Trump zvao da izrazi sućut i upitao kakvu podršku SAD može ponuditi Novom Zelandu.

„Moj odgovor je bio: ‘Simpatije i ljubav za sve muslimanske zajednice'“, navela je premijerka Novog Zelanda i dodala kako smatra da to osjećanje postoji u državi.

„Možemo li samo, otvorenog srca i čista uma, priznati kako je Jacinda Ardern uradila izvanredan posao u predstavljanju naše države, našeg bola i naše odlučnosti“, napisao je na Twitteru poznati novinar Eric Young.

„Iz dubine srca želim da to nije morala uraditi, ali sam ponosan kako je to sve ona uradila.“

Izvor: Agencije