Premijerka Novog Zelanda kreće u predizbornu kampanju

Započevši kampanju u nedjelju je najavila dodatne financijske potpore malim poduzećima (EPA)

Premijerka Novog Zelanda kreće u predizbornu kampanju, a popularnost koju je stekla odgovorom na pandemiju korona virusa u zemlji mogla bi povećati izglede njezinoj Laburističkoj stranci na parlamentarnim izborima u septembru, prenosi Hina. 

Započevši kampanju u nedjelju je najavila dodatne financijske potpore malim poduzećima i nova radna mjesta u zemlji suočenoj s ekonomskom krizom zbog epidemije korona virusa.

Njezina Laburistička stranka, koja vlada u koaliciji sa Zelenima i nacionalističkom strankom Novi Zeland Prvo, suočit će se s Nacionalnom strankom u kampanji u kojoj će, očekuje se, kao tema dominirati pandemija. 

Paralisana ekonomija zemlje

Ako se popularnost premijerke preslika na izborne rezultate, laburisti će moći samostalno voditi zemlju bez potrebe za koalicijom. 

Brze i stroge mjere protiv širenja korona virusa paralizirale su ekonomske aktivnosti i odvele zemlju u tehničku recesiju prvi put u desetljeću. 

“Nije postojao priručnik za COVID-19”, rekla je Ardern na kongresu Laburističke stranke. “Nije bilo priručnika za oporavak.”

Rekla je da će se sustav beskamatnih zajmova malim poduzećima, koji se trebaju otplatiti u roku godinu dana, produljiti do kraja godine te da će se stvoriti više radnih mjesta u području zaštite okoliša i infrastrukture unutar ranije najavljenog plana.

Mala i srednja preduzeća trećina BDP-a

Mala i srednja poduzeća zaslužna su za otprilike trećinu BDP-a Novog Zelanda. 

“Ne mogu se sjetiti perioda u našoj novijoj hisotriji kada smo se kolektivno morali suočiti s okrutnom kombinacijom događaja, od terorističkog napada, vulkanske erupcije, globalne pandemije i sada financijske krize”, rekla je Ardern.

U martu prošle godine na Novom Zelandu ubijen je 51 musliman u najsmrtonosnijoj masovnoj pucnjavi, a u decembru je poginula 21 osoba u vulkanskoj erupciji. Ona je svojim suosjećajnim i odlučnim vodstvom pridobila simpatije diljem svijeta. 

Izvor: Agencije