Premijerka Norveške uporedila Tarranta s Breivikom

Breivik je 22. jula 2011. u napadima koje je izveo u Oslu i na otoku Utoya ubio 77 osoba (EPA)

Premijerka Norveške Erna Solberg izrazila je u petak saučešće porodicama ubijenih u terorističkom napadu na Novom Zelandu i uporedila taj napad s onim koji je 2011. izveo Anders Behring Breivik u Norveškoj, ističući da su obojica objavila slične neonacističke manifeste prije nego što su izveli napade.

U napadu u Christchurchu, koji je izvelo četvero napadača, prema trenutnim informacijama, život je izgubilo 49 ljudi, a više od 20 ih je teško ranjeno.

Prije napada na džamije manifest o svojim namjerama objavio je jedan od napadača Brenton Tarrant.

“To potvrđuje da je međunarodna saradnja u borbi protiv ekstremizma izuzetno važna. Ipak, danas su nam, prije svega, u mislima poginuli i ranjeni. Izražavamo solidarnost s njihovom porodicama”, rekla je premijerka za norveški NTV, prenose agencije.

Ekstremni desničar Breivik 22. jula 2011. u napadima koje je izveo u Oslu i na otoku Utoya ubio je 77 osoba.

“Ovo izgleda kao teroristički napad iz redova ekstremne desnice, koji je za metu imao izbjeglice i imigrante”, navela je Solberg i dodala da je “ovo podsjetnik da se moramo boriti protiv ekstremizma u svim njegovim oblicima”, prenose agencije.

Poređenje dva manifesta

Manifestima Tarranta i Breivika pozabavio se i priznati švedski stručnjak za terorizam Magnus Ranstorp, koji je naveo da je tekst napadača s Novog Zelanda kraći i “traljaviji” od onog koji je na 1.500 stranica napisao norveški ekstremist, ali da oba dokumenta imaju slične stavove.

Ranstorp, sa švedskog Nacionalnog odbrambenog koledža, navodi da je napadač očiti protivnik masovne imigracije i, “do neke mjere, ima iste teme kao Breivik”.

Dodaje da je Tarrant ustvrdio da je “bio u kontaktu sa simpatizerima Breivika”.

Norveški napadač prvo je ubio osam osoba automobilom bombom u Oslu, a zatim je pucao na otočnom ljetnom kampu, gdje su bili članovi omladinskog krila ljevičarske Radničke partije, usmrtivši još 69 osoba.

Trenutno služi 21-godišnju zatvorsku kaznu.

Izvor: Agencije