Premijeri Srbije i Slovenije: Najbolji odnosi do sada

Miro Cerar je rekao kako Aleksandar Vučić čini velike napore da provede reforme koje su državi potrebne (AFP)

Premijeri Srbije i Slovenije, Aleksandar Vučić i Miro Cerar, ocijenili su u petak, nakon zajedničke sjednice dviju vlada, da dvije zemlje imaju izuzetne političke i gospodarske odnose, koji se mogu okarakterizirati kao najbolji dosad.

Premijeri su, na zajedničkoj konferenciji za novinare na Brdu kod Kranja, istaknuli značaj europskog puta Srbije.

Vučić je zahvalio na podršci koju Slovenija pruža Srbiji, dok je slovenski premijer potvrdio podršku Srbiji i njezinim naporima koje čini na putu prema Europskoj uniji.

U tom smislu, Cerar je pohvalio i visoko ocijenio predanost premijera Vučića u vođenju politike, jer, kako je rekao, ta politika donosi budućnost Srbiji, prenosi Tanjug.

Napori u reformama

Prema Cerarovim riječima, Vučić čini velike napore da provede reforme koje su državi potrebne.

Cerar je kazao da je Slovenija Srbiji “prozor” prema EU, ali da je i Srbija za Sloveniju svojevrstan “prozor” prema drugim tržištima, zemljama i dijelovima svijeta.

On je poručio da Slovenija odlučno i čvrsto podržava Srbiju na njezinom putu prema EU i da će to i dalje činiti.

Cerar je podsjetio da su dvije zemlje bile jedna drugoj od pomoći tijekom prirodnih nepogoda u Sloveniji i Srbiji.

Premijer Srbije je rekao da Srbija u Sloveniji vidi izrazitog prijatelja, zemlju vrlo važnu u ovom dijelu Europe i jednog od ključnih trgovinskih partnera.

Vučić je čestitao slovenskom kolegi na reformama koje je proveo i provodi, ističući da će Slovenija u ovoj godini imati ekonomski rast od 2,5 posto, a da se nada da će Srbija takav rast imati u 2017. godini.

Kako je dodao, Srbija se pokušava u financijskoj odgovornosti i disciplini približiti onome što je učinila Slovenija.

“Mnogo možemo da naučimo od Vlade Slovenije”, istaknuo je Vučić.

Zanimanje za firme u Srbiji

On je podsjetio da je u Srbiji u tijeku restrukturiranje 512 poduzeća, od kojih su za 14 pokazale zanimanje i slovenske firme, ali da očekuje da će ih biti i više kad tenderi budu provedeni.

Premijer je naveo kako očekuje da će više firmi iz Srbije investirati u Sloveniju, podsjetivši da je slovenski Fruktal preuzeo Nektar.

Vučić je dodao da je sa slovenskim premijerom razgovarao i o drugim konkretnim pitanjima, o suradnji u namjenskoj industriji, građevinarstvu, izgradnji pruge Beograd – Budimpešta, projektu “Beograd na vodi”.

Kako je dodao, u svim tim projektima Srbiji je potrebna pomoć i podrška slovenskih kompanija.

Kako su rekli premijeri, otvorena pitanja, kao što je sukcesija, riješavat će se u skladu s izuzetno dobrim odnosima dvije zemlje i dvije vlade.

Istovremeno su naveli kako ne očekuju da će biti bilo kakvih većih problema.

Izvor: Agencije