Premijera ‘Teslinog naroda’ 27. oktobra u Beogradu

Lik Tesle u filmu je tumačio Željko Dimić, odnosno Jack Dimich (www.jackdimich.com)

Premijera dugometražnog dokumentarnog filma „Teslin narod“, režisera Željka Mitrovića, bit će održana 27. oktobra u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu.

Ovaj film otkriva do sada malo poznate ili potpuno nepoznate priče o poznatim Srbima u historiji Sjedinjenih Američkih Državama.

Film predstavlja nesvakidašnje putovanje kroz prošlost i sadašnjost jednog naroda, od iskrcavanja prvog Srbina na američko tlo prije više od 200 godina do današnjih dana.

U najavi se ističe kako će se moći vidjeti životne priče svjetski poznatih naučnika Nikole Tesle i Mihajla Pupina, trostrukog dobitnika Pulitzerove nagrade Walta Bogdanicha, Gordane Vunjak Novaković (jedine žene člana Njujorške Akademije nauka), te Oskovaca Karla Maldena, Stevea Tesicha, Petera Bogdanovicha…

U filmu se može čuti priča o prvom Srbinu u Americi Georgeu Fisheru (Đorđu Šagiću) koga su spasili ribari i po kojima je nazvan (fisher – ribar), navodi portal Radiotelevizije Srbije.

Ljubav prema domovini

„Zašto Teslin narod? Teslin narod je simbol koji se prepoznaje kao mogućnost povezivanja radi ostvarivanja pozitivnih ciljeva. Teslin narod je simbol koji ne traži geografsko objašnjenje. Teslin narod se globalno prepoznaje kao brend koji obavezuje da se jedino zalaganjem i rezultatima postižu pozitivne vrednosti. Danas, imamo prilike da izaberemo da Nikola Tesla bude simbol za ponovno uspostavljanje komunikacija, jer je Tesla ime koje svi priznaju”, istakao je reditelj i producent Željko Mirković, prenosi RTS.

Lik Tesle u filmu je tumačio Željko Dimić, odnosno Jack Dimich.

„Teslin Narod, reditelja Željka Mirkovića, je priča o ljudima koji su sticajem različitih okolnosti u posljednja dva vijeka napuštali otadžbinu i ostvarivali se u SAD-u. Njihova ljubav prema zemlji koju su ostavili je ostala u njima i toliko je jaka da su je prenosili i generacijama koje dolaze za njima. Film pokazuje tu vezu sa otadžbinom koja je neraskidiva i služi kao primjer i podstrek otadžbini da tu ljubav uzvrati onima koji je još uvijek vole, tamo daleko“, istakao je ovaj glumac rodom iz BiH.

Film traje 83 minuta, a nakon premijere će krenuti distribucija u Kina širom Srbije, dok će dogodine stići i do SAD-a.

Izvor: Agencije